• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

24.01.2024

16:55

Car Dušan mu je promenio ime, jer zaslužuje bolje! Stoletni borovi nemi su svedoci bogate istorije Dobroselice (FOTO)

RINA, Printscreen/wikipedia

Vesti

Car Dušan mu je promenio ime, jer zaslužuje bolje! Stoletni borovi nemi su svedoci bogate istorije Dobroselice (FOTO)

Podeli vest

Na samo par kilometara od centra Zlatibora smestilo se nepregledno prirodno bogatsvo.

Selo Dobroselica jedno je od najlepših na ovoj planini, a osim živopisnih pejzaža ono krije i veliku i bogatu istoriju. Prema narodnom verovanju pohodile su ga najveće srpske vojskovođe i ratnici.

- Prema priči koja se ovde prenosi sa kolena na koleno selo je u prošlosti nosilo naziv Zloselica. Vraćajući se sa ratnog pohoda selom je prolazio car Dušan. Bio je srdačno dočekan od lokalnog stanovništva i upitao je kako se zove to selo gde su ga tako lepo dočekali. Nakon što je dobio odgovor da je u pitanju selo Zloselica, bio je začuđen i tada je rekao da se od tog dana, selo se zove Dobroselica, prepričavaju za RINU stariji meštani.

Foto: RINA

 

Ono po čemu je ovo selo takođe posebno, jeste pravi prirodni fenomen - jedan od retkih i najvećih kamenih mostova u Srbiji, ali i stabla crnog bora stara vekovima. Crnoborova stabla koja su se očuvala na prostoru Zlatibora govore o moćnosti borovih šuma koje su nekada zauzimale velike površine na ovoj planini.

- Njihova starost se procenjuje na oko 350 godina. Prvo stablo se nalazi u porti crkve i visine je 19,5 m. Drugo se nalazi na groblju sa visinom od 21,5 m i treće stablo se nalazi na pašnjaku ispod porte crkve sa visinom od 25 m. Dobrog su zdravstvenog stanja sa visoko podignutom kišobranastom krošnjom i jakim korenovim sistemom. Oni su pravi gorostasi i ponos ovog našeg zlatiborskog kraja, ističu meštani.

Foto: RINA

 

Samonikli borovi koji se nalaze u blizini crkve brvnare Sv. proroka Ilije u selu Dobroselica su zaštićeni zakonom kao Spomenik prirode botaničkog karaktera i pružaju se na površini od 8,82 hektara.

Brvnara Sv. proroka Ilije je svojevremeno bila sagrađena od stabla borova sa ovog mesta te ova tri stabla imaju i estetski i kulturni značaj. Stabla su prvi put zaštićena 1960. godine, a 1992. su svrstani u I kategoriju - prirodno dobro od izuzetnog značaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set