09.06.2024.

09:14

Foto: Masha Bandjur

Vesti

Srpska liga preduzela hrabar korak! Đurđev poručio: Podnet zahtev za zabranu i suzbijanje kockarnica i kladionica!

Ovo je bio mali korak za našu partiju, ali smo uvereni da jeste i tek će biti veliki korak u pravcu očuvanja mentalnog, duhovnog i finansijskog blagostanja naših građana, posebno onih mladih - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

- Srbija je na sramotnom drugom mestu u Evropi po broju kockarnica i kladionica po glavi stanovnika. Imamo preko 2.900 kladionica, tri puta više po glavi stanovnika od Italije i šest puta više od Španije. Čak 30% naše dece do 16 godina starosti je imalo kontakt sa kladionicama. To nimalo ne čudi jer nema osnovne i srednje škole u Srbiji, a da u svojoj blizini nema kockarnicu ili kladionicu - izričit je Đurđev.

Predsednik Srpske lige istakao je da prva faza obračuna sa kockarnicama i kladionicama podrazumeva strogu zakonsku regulativu, dok druga faza znači njihovu potpunu zabranu.

- Najpre treba staviti kockarnice pod monopol Lutrije Srbije, zatim zabraniti onlajn klađenje i kockanje, zabraniti ulaz u kockarnice i kladionice mlađima od 21 godinu, te ukinuti svetleće reklame i reklame uopšte posvećene promociji kockanja i klađenja i, konačno, preseliti kockarnice i kladionice u nerazvijene i teško pristupačne delove Srbije poput Deliblatske peščare. Sve ovo bi, podrazumeva se, bila samo prelazna faza ka konačnoj zabrani kockanja i klađenja kao pošasti koje razaraju zdravlje, finansije, porodice i društvo u celini - zaključio je Đurđev.