Autor: Informer.rs/J.L.

10.06.2024.

08:31

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Ovaj dokument potvrđuje da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije! Na današnji dan usvojena čuvena rezolucija

Kumanovski sporazum označio je kraj rata na Kosovu i Metohiji, a već sledećeg dana, 10. juna 1999, Savet bezbednosti UN (SBUN) doneo je Rezoluciju 1244, kojom je predviđena autonomija za AP KiM i nedvosmisleno potvrđen suverenitet SR Jugoslavije i Srbije nad našom pokrajinom.

Zapad je prekršio sve prethodno dogovoreno, omogućio Šiptarima da naprave egzodus Srba i priznao lažnu državu, takozvano Kosovo i naterao čitav niz zemalja da učine isto. Rezolucija 1244 i njene odredbe ostale su jedino što nikad neće moći da opovrgnu.

Informer

Na pregovorima u Rambujeu 1998. od SR Jugoslavije zahtevano je da se saglasi s tim da se nakon tri godine sprovede referendum na KiM, koji bi se sigurno završio izglasavanjem nezavisnosti i Srbija bi zauvek izgubila tapiju na svoju pokrajinu. Međutim, posle herojskog otpora srpske vojske i naroda, NATO agresor je pristao na rezoluciju kojom je potvrđen suverenitet Srbije, koja je za to platila strašnu cenu.

SB UN usvojio je Rezoluciju 1244 s 14 glasova za i nijednim protiv. Kina je ostala uzdržana zbog NATO agresije na SR Jugoslaviju, a naročito zbog bombardovanja njene ambasade. Ona se zalagala da sukob treba da reše Savezna vlada SRJ i njen narod, te se protivila spoljnoj intervenciji. Međutim, pošto je SR Jugoslavija prihvatila mirovni predlog, Kina nije iskoristila pravo veta.