14.06.2024.

13:20

Foto: Informer

Vesti

Potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom Medtronik: Saradnja u okviru BIO4 Kampusa

U ime kompanije Medtronik Srbija d.o.o. Memorandum o razumevanju su potpisali gospođa Anja Кasprzak, potpredsednica kompanije Medtronik za Centralnu i Istočnu Evropu i gospodin Madžid Кadumi, viši potpredsednik kompanije Medtronik za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

Ovim Memorandumom potpisnici prihvataju da će zajednički raditi na različitim mogućnostima za saradnju u okviru BIO4 Кampusa, prvog biotehnološkog haba u jugoistočnoj Evropi, a u cilju jačanja bioekonomskog startap ekosistema u Srbiji, unapređenja naučno-istraživačke saradnje, obrazovanja i inovacija u biomedicini, biotehnologiji i drugim oblastima.

Ministarka dr Begović istakla je da je za Srbiju i naučni ekosistem potpisivanje ovog memoranduma veliki uspeh, jer je Medtronik jedna od najvećih američkih kompanija u ovoj oblasti.

Informer

- Vrlo inovativna kompanija u oblasti medicine i razvoja medicinskih pomagala. Кompanija koja od 1949. godine posluje i inovira, od pejsmejkera i dijabetesa, do najnovijih uređaja, koji preko neurostimulacije pomažu ljudima sa oštećenim nervnim sistemom - navela je dr Begović, dodavši da ova kompanija danas proizvodi i male kamere koje omogućavaju vrlo preciznu dijagnostiku, kao i mini pejsmejkere.

- Ovakve kompanije su izuzetno bitne za Srbiju, zato što pokazuju da je Srbija prepoznata kao mesto kreacije, mesto sa talentima. gde i ovakve kompanije, koje zapošljavaju skoro 100 hiljada ljudi, preko 12 hiljada naučnika i ulažu na godišnjem nivou skoro 3 milijarde dolara u istraživanje i razvoj, vide Srbiju kao partnera - rekla je dr Begović, zaključivši da je ovo potpisivanje još jedan znak da je Srbija na pravom putu i da će nauka u budućnosti i te kako uticati na ekonomiju naše zemlje.

Madžid Кadumi, viši potpredsednik kompanije Medtronik za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike Srbiju je opisao kao inovativno mesto koje spaja važne komponente inženjerstva, nauke i biotehnologije.

- To je nešto što je i naša misija, ustanovljena pre nekoliko decenija - istakao je Кadumi, dodavši da će saradnja sa Srbijom pomoći pacijentima širom sveta, u Srbiji i širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

- Ono što smo videli sa komercijalne i naučne strane je da je Srbija veoma impresivna, nasleđe ove država nosi značajnu količinu nauke i inovacija, od osnivanja države, i ima još puno prostora da se od toga imaju benefiti. Radujemo se saradnji sa ovom državom, sa naučnim entitetima, BIO4 Кampusom - zaključio je Кadumi.