09.07.2024.

09:19

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vesti

Begović sa predstavnicima EBRD obišla Naučno-tehnološki park Beograd

Ministarka Begović istakla je da je EBRD do sada bila od izuzetnog značaja zbog podrške koju pruža projektima koji se tiču razvoja inovacionog ekosistema u Republici Srbiji, a pre svega kada je u pitanju izgradnja naučno-tehnoloških parkova, a sada i kada govorimo o izgradnji BIO4 Kampusa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Takođe, oni podržavaju i naš startap ekosistem kroz svoje projekte. Sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj smo posetili Naučno-tehnološki park Beograd, gde smo sagledali sve dosadašnje aktivnosti i uspehe koji su postignuti u njemu. Prisustvovali smo predstavljanju startapa, koji su na toliko dobar način predstavili svoju delatnost da je moj komentar bio da sam ja u ulozi sudije, dala bih im zaista svima novac, jer su ideje sjajne, hrabre i takvo preduzetništvo treba podržati - rekla je Begović.

Predsednica EBRD Odil Reno-Baso rekla je da su srećni da kao EBRD mogu da pregovaraju o drugoj fazi projekta.

- Zadovoljni smo sa tekućom realizacijom projekta koji je usmeren na jačanje inovacione infrastrukture u Srbiji - rekla je Reno-Baso i dodala da je neophodno dodatno raditi na jačanju kapaciteta ovih institucija. Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan istakao je takođe važnost druge faze i to da njen fokus treba da bude na postojećim naučno–tehnološkim parkovima i njihovom umrežavanju.

Nakon sastanka, predstavnici EBRD su sa ministarkom Begović obišli Naučno-tehnološki park Beograd, gde je održana i Star Venture Programme pitch sesija tokom koje je sedam odabranih startapa iz Srbije prezentovalo svoje inovacije pred žirijem, ali i delegacijom EBRD-a i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija kako bi obezbedili svoje mesto u programu Star Venture EBRD. Startapovi koji su prezentovati svoje inovacije su Devoak, Beyond42, Farmit, BeeBoo Treesury i Valuator.