• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/T. J.

01.07.2024

14:36

Šansa za mlade naučnike: Ministarka nauke u Loznici otvorila inovacioni startap centar

T. J.

Društvo

Šansa za mlade naučnike: Ministarka nauke u Loznici otvorila inovacioni startap centar

Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, i gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, otvorili su Inovacioni startap centar, 24. u Srbiji.

Gradonačelnik Vidoje Petrović upoznao je ministarku sa konceptom "pametnog grada", koji je integrisan u novi centar.

Petrović je naglasio da se grad i ceo kraj razvijaju ističući značaj inovacionog centra i velike podrške države.

- Mladi ljudi koji su deo njega već su napredovali, postali su i doktori nauka, dobili su važne pozicije u radu lokalne administracije. Vreme koje je pred nama pripada baš njima, mladim, obrazovanim ljudima, posvećenim radu i želji da uvek stiču nova znanja i da se bave naukom - dodao je Petrović. 

Ministarka Begović izrazila je zadovoljstvo otvaranjem centra i pohvalila napore vlasti Loznice u unapređenju tehnološke infrastrukture.

- Ovo je sjajan primer kako lokalne zajednice mogu da doprinesu razvoju nauke i tehnologije u Srbiji - istakla je ona.

Ministarka je rekla da ne možemo svugde da imamo naučno tehnološke parkove, "a svuda u Srbiji imamo rasute "bisere", imamo pametnu decu, sjajne mlade ljude, kojima, kako je istakla, treba da se da prostor i šansa da svoje ideje ostvare". 

Foto: T. J.

Mladi naučnici imaju prilike da lako plasiraju i razviju svoje ideje

 

- Država zato podržava i pomaže regionalne i lokalne startap centre. Ovde sam videla fantastične mlade ljude, koji su već krenuli putem inovacija, preduzetništva, već kreiraju neke nove proizvode, imaju ideje, a čak ovdašnji srednjoškolci planiraju 2034. godine kako će da izgleda njihov proizvod i kako će da se ponaša na tržištu - otkrila je ministarka. 


Poseban deo ceremonije bio je posvećen upoznavanju sa nagrađenim inovativnim projektima učenika Tehničke i srednje škole "Sveti Sava". Projekti su pokazali visok nivo kreativnosti i tehnološkog znanja mladih Lozničana.

Na svečanosti je potpisan i protokol o poslovno-tehničkoj saradnji između Grada Loznica i Naučno-tehnološkog parka iz Novog Sada. Ovaj sporazum ima za cilj da podstakne razmenu znanja i iskustava, te unapredi tehnološki razvoj i inovacije u regionu. 
Centar se prostira na 800 kvadrata, a izgrađen je sredstvima države u iznosu od 45 miliona dinara.
Pre otvaranja centra, održan je sastanak u Gradskoj kući na kojem su detaljno razmatrane strategije daljeg razvoja i unapređenja tehnoloških kapaciteta grada.

Otvaranjem Inovacionog start-up centra, Loznica se pozicionira kao važan akter u polju tehnoloških inovacija i razvoja, pružajući mladima priliku da razvijaju svoje ideje i doprinesu zajednici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija