14.07.2024.

10:29

Foto: NIS

Vesti

"Dostava širom Srbije": Lekarska opravdanja prodaju se preko Tiktoka!

Cena je 200 dinara po komadu, a u opisu objave navodi se da se dostava opravdanja "vrši po čitavoj Srbiji", kao i da je do sada obavljeno "više od 40 saradnji bez ijedne žalbe".

Ovaj video prikupio je više od oko 20.000 lajkova, 2.500 čuvanja i više od 8.000 deljenja.
 
Ni komentari od strane učenika nisu izostali, pa se tako mogu izdvojiti "kritike" na račun algoritma aplikacije – jer se video korisnicima prikazao "tek kad se završila školska godina".

"Trebaće mi za sledeću godinu, molim vas nemojte da prestanete da radite", napisao je jedan od korisnika društvene mreže.

"Sledeće godine ću da vam budem tako top kupac", dodaje drugi komentar.
 
Pored oduševljenja, neki od njih ukazali su i na to da u nekim školama već znaju za opravdanja.
 
"U Medicinskoj ovo ne prolazi, makar u mojoj. Razredna zna svaki pečat, boju hemijske i iz koje bolnice potiče opravdanje", napisao je još jedan Tiktoker.Unija srednjoškolaca Srbije ukazuje da ova novost o kupovini opravdanja i nije tako nova, istakavši da prodaja važećih lekarskih pravdanja već dugi niz godina predstavlja problem u obrazovanju.
 
Unija je zato apelovala na Ministarstvo prosvete da preduzme mere neophodne za rešavanje ovog problema.
 
Međutim, kako su naveli, cilj ne treba da budu mere koje su isključivo restriktivne (odnosno da se poveća nivo nadzora na društvenim mrežama i kažnjavanje lekara koji izdaju overena važeća opravdanja), već da se preduzmu mere koje će smanjiti opterećenje nad učenicima i potrebu da izostaju sa časova i beže iz škole.
 
"Veliki broj časova, obimno gradivo, česta ocenjivanja i ostale školske obaveze često mogu imati velike posledice na mentalno zdravlje srednjoškolaca i njihovo psihofizičko stanje. Potrebno je motivisati učenike, osnažiti ih i uveriti ih u to da neće biti kažnjavani represivnim metodama, već da će se preduzeti mere koje će biti u njihovu korist kako ne bi osetili potrebu da se podvrgnu liniji manjeg otpora", naveli su iz Unije srednjoškolaca Srbije.
 
Podsetili su i da se u Srbiji ne radi dovoljno na razvoju strategija za podršku mentalnog zdravlja učenika, kao ni na primerima dobre prakse.
 
"Kao alternativno rešenje svojih problema srednjoškolci vide izostajanje iz škole, odnosno (ne)svesno udaljavanje od problema. Činjenično je stanje da je, godinama unazad, aktivno prodavanje opravdanja od strane privatnih zdravstvenih ustanova, licenciranih lekara, kao i pojedinaca koji su se domogli overenih opravdanja bez ličnih podataka. Takva važeća opravdanja prećutno kruže grupama mladih i njihovim školama, ali bez ikakvih posledica po one koji takva opravdanja distribuiranju u širu javnost", dodali su iz Unije srednjoškolaca Srbije.
Osnovnom pretragom na internetu, na sajtu Lekarske komore Srbije mogu se naći spiskovi lekara ali i brojevi licenci, pa se i na taj način može proveriti da li lekar čije ime stoji na pečatu opravdanja ima licencu.