07.08.2024.

09:40

Foto: printscreen

Vesti

Ekonomija smo koja najbrže raste! Siniša Mali istakao: Srbija je izbila na vrh!

- Srbija je trenutno najbrže rastuća ekonomija u Evropi u prvoj polovini ove godine, s obzirom na to da je rast naše ekonomije u tom periodu iznosio 4,5 odsto. Takođe, javni dug nam je u potpunosti pod kontrolom, na nivou ispod 50 odsto, stopa zaposlenosti konstantno raste, nezaposlenosti opada, a imamo i rekordne devizne rezerve i rezerve zlata - rekao je Siniša Mali za Tanjug.

Mali je rekao da naša zemlja beleži i rekorde kada su u pitanju strane direktne investicije (SDI), pa je tako u prvih šest meseci ove godine za 16 odsto njihov veći priliv nego u istom periodu prošle godine.

- Sve to nam daje mogućnost za konstantna povećanja primanja građana i poboljšanje njihovog životnog standarda, kroz dalji rast plata, penzija i minimalne zarade - istakao je ministar finasija Srbije.

Prema njegovim rečima, u prvih 100 dana Vlade usvojeno je i nekoliko zakonskih rešenja u nadležnosti Ministarstva finansija, kojima se omogućava nastavak i realizacija važnih projekata u našoj zemlji, a koji se, između ostalih, odnose na izgradnju brze saobraćajnice Ruma-Šabac - Loznica, obilaznicu oko Kragujevca, kao i izgradnju Nacionalnog stadiona i projekat "Čista Srbija".

Takođe, kako je dodao, potpuno smo u dinamici i kada je reč o radovima na izgradnji kompleksa Ekspo, što je apsolutni prioritet u naredne tri godine.

- Početkom juna, Srbija je, po prvi put, na međunarodnom tržištu, emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost, a ogromno interesovanje investitora je najbolji pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna - rekao je Mali.

On je zaključio i da je kao prvi potpredsednik Vlade, zadovoljan postignutim rezultatima, naglašavajući da misli da je Vlada dobro radila u prvih 100 dana, ali da uvek treba da se postavlja lestvica više i da nastavimo da radimo još bolje.