• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.08.2024

18:37

'Ekonomija na dobrom putu uprkos izazovima' - Mali: Srbija prva u Evropi po stopi rasta

printscreen

Društvo

'Ekonomija na dobrom putu uprkos izazovima' - Mali: Srbija prva u Evropi po stopi rasta

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u prvoj polovini godine prva u Evopi po stopi rasta koja iznosi 4,5 odsto BDP-a, što će omogućiti dodatan rast plata i penzija.

Mali je rekao da je Srbija po rastu iznad razvijenih zemalja poput Španije, Nemačke, Francuske i drugih zemalja.

On je dodao da je rast u drugom kvartalu iznosi 4,2 odsto BDP, a u prvom 4,7 odsto.

- To znači da je ekonomija na dobrom putu, uprkos izazovima, počev od korone i rata na Bliskom istoku. Imamo jasan put kojim iidemo -  naglasio je Mali za TV Prva.

Mali je istakao da rast znači uslove za povećanje plata i penzija i da ćemo na kraju avgusta imati jasnu sliku kako će do kraja godine izgledati finansije i koliko povećanje plata i penzija može da se očekuje.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će sledeće godine biti najmanje dvocifreno povećanje penzija, što je nastavak politike koju vodimo godinama unazad - rekao je Mali.

On je dodao da je reč o rastu standarda građana, kojima je zahvalio na razumevanju za ranije oštrije finansijske mere. Dodao je i da se razmišlja o povećanju plata u javnom sektoru daleko iznad nivoa inflacije, kao i da će najveće povećanje biti za prosvetare.

- U septembru nas očekuju razgovori o minimalnoj zaradi koja je prešla 400 evra, a koja je pre samo 12 godina bila oko 15.000 dinara - rekao je Mali.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)
Live TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)

Iran je odlučio da napadne Izrael. Samo se čeka trenutak kada će Teheran sprovesti osvetu za zločin koji je učinio Izrael. Ono što se dešava na relaciji Tel Aviv: Teheran je višedecenijski problem. U poslednje vreme, stvari su kulminirale! Sve više zvaničnika iz Tel Aviva potvrđuje ovu informaciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Lea Kummer, dugogodišnja dopisnica sa Bliskog istoka i politikolog Vladimir Kljajić.

06.08.2024

16:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Srbija u polufinalu OI posle utakmice za infarkt! "Orlovi" okrenuli 24 razlike, pa u produžetku slomili Australiju! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Srbija u polufinalu OI posle utakmice za infarkt! "Orlovi" okrenuli 24 razlike, pa u produžetku slomili Australiju! (FOTO/VIDEO)

Au, šta je preživela naša košarkaška reprezentacija! Srbija je u polufinalu Olimpijskih igara, nakon što je u neverovatnoj drami i i posle produžetka nekako uspela da slomi otpor žilave Australije - 95:90! Meč je nakon 40 minuta igre završen rezultatom 82:82, a "orlovi" su se u dodatnih pet minuta bolje snašli i zahvaljujući poenima maestralnog Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića otišli u polufinale.

06.08.2024

16:43

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija