19.08.2024.

14:34

Foto: M. L.

Vesti

Kreću pripreme zimnice, ali su prinosi manji: Ovo su trenutne cene paprike na pijacama

Paprika za ajvar se na jugu zemlje, gde se i proizvodi u najvećim količinama, trenutno prodaje za 120 dinara po kilogramu, što je jednako veleprodajnoj ceni koju je, u ovo vreme, imala i prošle godine. Međutim, proizvođači ukazuju na to da je toplo vreme uticalo i na manje prinose kao i na kvalitet roda.

- Na trenutnu cenu ne možemo da se žalimo, ali je stanje na terenu generalno loše. Ima mnogo paprike koja je uništena od sunca. Visoke temperature su dovele do ranijeg sazrevanja i totalno poremetile stanje na tržištu. U vreme kada se bude najviše tražila neće je biti dovoljno. To bi moglo da dovede i do rasta cena, ali je sigurno da one neće biti manje u odnosu na ove po kojoj smo počeli sezonu - ističe Đorđe Micić, iz leskovačke Zemljoradničke zadruge 'Zelena zvezda' koja, u selu Vinarce, ima i sopstvenu proizvodnju povrća.

Đorđe savetuje građanima da ove godine o zimnici počnu da razmišljaju ranije u odnosu na dugogodišnju praksu. Predviđa da je u oktobru, kada se najviše prodaje na beogradskim pijacama, neće biti. Cene zelene i žute paprike u veleprodaji kreću se oko 100 dinara za kilogram, dok se babura trenutno prodaje za 10, pa i 20 dinara više.

Uprkos dugotrajnom tropskom talasu, zasadi paprika Bobana Ilića iz Donjeg Krajinca su trenutno dobrog kvaliteta, ali i on ukazuje na to da su prinosi manji.

- Rana je godina. Zato je i teško da se proceni kako će se stvari na tržištu odvijati ubuduće. Trgujemo samo na veliko i radimo za poznate kupce, pa sa prodajom nema problema - kazao je Ilić koji na 2,5 hektara, u zaštićenim uslovima, proizvodi zelenu, odnosno žutu papriku, baburu, kao i crvenu papriku za ajvar.

Velike vrućine su povrtarima značajno uvećale i troškove proizvodnje usled češćeg i obilnijeg zalivanja. Jovan Stojanović iz Kumareva priča i to da 'ratuje' sa najezdom smrdibuba koje mu uništavaju rod.

- Ne pamtim da sam imao težu i zahtevniju sezonu. Pored vrućine, probleme nam prave i smrdibube kojih ne mogu da se rešim prskanjem, jer ću uništiti i predatore, a njima štitim papriku od bolesti. Zbog brzog sazrevanja mora da se bere kratak plod na koji ljudi nisu navikli. Traže dužu i belu papriku, a po ovoj vrućini ona baš takva ne može da se održi. Ako se ne obere na vreme paprika 'turšijarka' počinje da crveni. Pada joj cena, a roba druge klase se prodaje za tek 35 do 40 dinara po kilogramu - zaključuje Jovan, koji na oko dva hektara pod plastenicima ima porodičnu proizvodnju ovog povrća.