11.09.2024.

09:30

Foto: Shutterstock

Vesti

Od ove godine preventivni pregledi i za najmlađe zbog lošeg zdravstvenog stanja: Evo šta je najčešći problem kod dece

Kako upućuju iz resornog ministarstva, jedan od razloga da se na vanredne lekarske kontrole upute i najmlađi je činjenica da veliki broj dece ima problema sa lošim držanjem, deformitetima kičme, nogu i stopala.

Profesor dr Dragana Ćirović, šef Odeljenja fizijatrije Univerzitetske dečije klinike "Tiršova", kaže da su najveći problemi kod male dece deformiteti stopala, "X" i "O" noge, a kod dece u školskom uzrastu nepravilno držanje, odnosno skolioza i kifoza.

- Fizijatar može da prepozna da li je neko sklon konkretnom deformitetu i možemo da sprečimo da se on razvije. Jer, kada se deformitet razvije, veoma je teško izlečiti ga, pogotovo dosta izraženu skoliozu. Dakle, prva mera lečenja je da se zaustavi krivljenje kičme.

Sagovornica ističe da uočavanje svake asimetrije na telu deteta treba da bude razlog za posetu fizijatru, a da loše držanje može da se prepozna po različitoj visini ramena, ispupčenju jede lopatice, većim oslanjanjem na jednu nogu...

Za lečenje krive kičme neophodne vežbe

Ukoliko se kičma iskrivi u stranu (skolioza) ili unapred (kifoza) za lečenje su neophodne individualne vežbe zavisno od vrste problema.

- Te vežbe je najbolje da se rade u kombinaciji sa nekim sportom, ali nikako onim koji forsira samo jednu stranu tela - priča naša sagovornica. 

Plivanje je, na primer, dobar izbor i taj sport obično preporučujemo. Da bi se kriva kičma ispravila, vežbe moraju da se rade svakodnevno, a tu je, kako kaže profesorka Ćirović, ključna uloga roditelja:

- Naš zdravstveni sistem nema dovoljno kapaciteta da bismo mogli da sprovodimo individualne ili grupne vežbe, već savetujemo da se one rade u kućnim uslovima i zato je tu najbitniji nadzor roditelja, a prvi rezultati mogu da se vide za pola godine svakodnevnog vežbanja.

Kada je o deformitetima stopala reč najbolja terapija su ortopedske cipele koje se nose pre nego se završi formiranje svoda.

- Sa ravnim tabanima obično su udružene i "X" noge i u tom slučaju uz ortopedske cipele se savetuju i neke od ciljanih vežbi - kaže dr Ćirović.