21.09.2024.

16:48

Foto: Shuterstock

Vesti

Ove tri namirnice obavezno ubacite u ishranu: Svi ih imaju kod kuće, a mogu rešiti brojne probleme

Zbog toga je važno konzumirati namirnice koje poboljšavaju protok krvi kroz organizam, zahvaljujući materijama od kojih se sastoje. 

Beli luk

Beli luk, iako jedna od najneomiljenijih namirnica kod ljudi, sadrži veći broj sastojaka pogodnih za zdravlje. Jedan od njih jeste alicin, koji ispušta jak miris. On pomaže u opuštanju krvnih sudova, olakšavajući protok krvi kroz telo, samim tim poboljšava cirkulaciju i pomaže u normalizaciji visokog krvnog pritiska. Ako ubacimo beli luk u redovnu ishranu, smanjićemo rizik od srčanih bolesti.

Cvekla

Cvekla je povrće bogato nitratima i igra ključnu ulogu u vazodilataciji, procesu koji opušta i širi krvne sudove, čime omogućuje bolji protok krvi kroz telo. Unosom cvekle u organizam, poboljšava se cirkulacija, rešava se problem visokog krvnog pritiska, kao i dostave kiseonika ka mišićima. Zbog toga, cvekla je bitna namirnica u ishrani kod sportista, prenosi MSN.

Đumbir

Đumbir je još jedna namirnica koja poboljšava cirkulaciju. Od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini. Spoj sastojaka đumbira, kao što su gingerol i zingeron, čine mišiće opuštenijim oko krvnih sudova. Đumbir se u ishranu može uneti u vidu čaja, kao začin ili dodatak smutijima. Osim što je dobar za cirkulaciju, đumbir poboljšava probavu.