02.10.2024.

20:45

Foto: Shutterstock

Vesti

Šta deklaracija na hrani mora da sadrži? Postoji čak petnaest obaveznih stavki

Naime, sa hrvatskog tržišta su nedavno povučena dva proizvoda, zato što na pakovanju nisu naglasili soju kao sastav namirnice. Soja je alergen, a na pravilniku koji je na snazi kod njih, ali i u Srbiji, obavezno je navesti sve alergene.

Pšenica, raž, ječam, ovas i druge žitarice koje sadrže gluten, moraju biti utisnute na pakovanju proizvoda, ukoliko su izrađene od istih. Sa druge strane, tu su jaja, kikiriki, sve vrste riba, soja ali i proizvodi od soje i mleka (kao i laktoza). Na spisku su je i jezgrasto voće, poput lešnika, badema, oraha (i indijskog i brazilskog), celer, susam i tako dalje...

Dakle, na deklaraciju treba staviti svaki proizvod od kog je namirnica izrađena, ali posebno sve sastojke koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije čak i ako ih proizvod sadrži u izmenjenom obliku.

Uz nazive sastojka, obavezno je naglasiti i količinu istih u proizvodu. Podrazumeva se rok trajaja, neto količina, i posebni uslovi za čuvanje, ukoliko utiču na stanje kupovnog subjekta.

Na deklaraciji srpskih proizvoda se nalazi naziv i sedište „subjekta u poslovanju sa hranom pod čijim se nazivom, odnosno poslovnim imenom hrana stavlja u promet, a koji je registrovan u Srbiji”, zemlja porekla, čak i uputstvo za upotrebu, ukoliko postoji šansa da bi u nedostatku istog, neko mogao da upotrebi proizvod na neodgovarajući način.

Ukoliko proizvod sadrži bilo koji sastojak, koji je sačinjen od više od 1,2 odsto alkohola, kao i nutritivnu deklaraciju, i to je potrebno navesti.

Sledeće na redu jeste oznaka serije ili lota, kategorija kvaliteta ili klase hrane ako ona podleže kategorizaciji ili klasifikaciji, piše "Politika".

Potrošačima treba pružiti sve potrebne informacije o hrani.