10.10.2024.

14:44

Foto: drustvene mreže/ilustracija

Vesti

Niste preležali boginje, a više niste dete! Epidemiolog otkriva sa kakvim se komplikacijama možete suočiti

Za Ovčije boginje postoji vakcina, ali se ne primenjuje kod nas. Zbog čega je to tako, otkriva za Informer nam prof. dr Zoran Radovanović.

- Naša deca se vakcinišu, i boginje se najčešće dobijaju do desete ili petnaeste godine. Nakon jedne doze vakcine, postoji i druga doza koja vas štiti. To je najzaraznija bolest, i neretko roditelji decu vode kod zaražene dece, kako bi što manja preležala boginje - priča nam doktor. 

Boginje kod odraslih, da li su i koliko opasne?

- Boginje kod odraslih osoba jesu opasne, klinika slika ume da bude loša, ali se i to uspešno prevazilazi. Inače, u Americi se daju vakcine protiv boginja, dok kod nas to nije praksa. Kod odraslih pacijenata danas najčešće viđamo srednje, takozvane ovčije boginje i to kod onih osoba koje ih nisu preležale u detinjstvu, pa kad postanu roditelji, preleže ih zajedno sa decom. Ali, za razliku od dece mlađeg uzrasta gde ova bolest gotovo uvek protiče sa blagim simptomima uz minimum komplikacija uz mirovanje i toaletu promena, kod odraslih ide sa visokim temperaturama, mnoštvom promena i na koži i na sluznicama i vrlo često uz sekundarne bakterijske komplikacije. S obzirom na to da kad se osoba jednom zarazi, stiče trajni imunitet, ali virus ostaje u organizmu i može kasnije pri padu imuniteta da izazove kliničku sliku Herpes zostera. Danas se sve češće i kod ovog oblika praktikuje vakcinacija - kaže nam. 

Osip na koži ponekad zna da zavara i same lekare prilikom davanja dijagnoze, pa se dešava da "crvene tačkice" pripisuju alergijama, a onda se ispostavi da su to ipak boginje.

- Praćenjem i čestim kontrolama sumnjivih slučajeva ova nedoumica se otklanja. Komplikacije su najteže kod, na svu sreću, iskorenjenih velikih boginja, ali i lakši oblici naruše imunitet pa nisu retki bronhitisi, upale pluća, srednjeg uha i slično, aktivna imunizacija najbolja prevencija, ali ukoliko se bolest već pojavi, onda pomaže izolacija pacijenta uz mirovanje 21 dan i simptomatsku terapiju - zaključuje za naš portal.