14.10.2024.

09:35

Foto: Tanjug/Shutterstock

Vesti

Počela imunizacija protiv gripa: Ovih 5 grupa građana obavezno treba da se vakcinišu

"Vakcina ima dovoljno i apelujemo na naše građane da se na vreme zaštite od virusa gripa. U prethodnoj nedelji u našem domu zdravlja aplikovano je oko 600 doza, od kojih je 60 do 80 aplikovano na dnevnom nivou", rekla je Mićić za Tanjug.

Prema njenim rečima, planirana je redovna distribucija vakcina prema svim domovima zdravlja, a dostupne vakcine su influvak tetra i "Torlakova" torvaks flu trovalentna vakcina, rekla je Mićić.

Trenutno, navela je, u DZ Savski venac ima oko 2.500 doza vakcina influvak tetra i 70 doza trovalentne vakcine torvaks flu, koja se od ove godine može davati i starijima od 65 godina.

"Republika Srbija je obezbedila oko 339.000 vakcina. Vakcine su distribuirane prema domovima zdravlja. Vakcinacija je preporučena trudnicama, osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima - obolelim od pulmoloških i kardiovaskularnih bolesti, dijabetes melitusa, imunodeficijentnih stanja, bubrežnih oboljenja, malignih oboljenja bez obzira na stadijum oboljenja, zdravstvenim radnicima, kao i radnicima u ustanovama za kolektivni smeštaj”, rekla je Mićić.

Ona ističe da je vаkcinа prоtiv gripа nајеfеktivniјi i nајbеzbedniјi vid individuаlnе i kоlеktivnе zаštitе оd gripа, ali napominje da se vakcina ne daje osobama sa povišenom temperaturom ili akutnom infekcijom.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u domovima zdravlja u Srbiji zvanično je počela 6. oktobra.