14.10.2024.

14:23

Foto: T. J.

Vesti

Obeležena godišnjica stradanja Srba u Drugom svetskom ratu u selima Gornjeg Jadra! Fašisti pobili 5.000 ljudi, a najmlađa žrtva imala je tri meseca!

U Dragincu, u kojoj je svako domaćinstvo izgubilo pretke, danas je održan pomen uz najviše državne počasti, a u ime Vlade Srbije govorio je Đorđe Todorov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Informer

Obraćajući se prisutnima, Todorov je istakao da je to bio jedan od najstrašnijih pogroma u istoriji Srbije.

- Sa svakom žrtvom gubili smo deo sebe. Otac koji je izgubio dete, majka koja je ostala bez svega, to su priče koje nas i danas bole i obavezuju da ih nikada ne zaboravimo. Sećanje na te ljude donosi tugu, ali i odgovornost da učinimo sve da se takvi užasi nikada ne ponove. Istinu treba da sačuvamo za sledeće generacije da i oni čuvaju sećanje na žrtve draginačke tragedije - rekao je Todorov.

Pored stradanja u Dragincu, fašisti su masovno streljali civile i u okolnim selima u Jarebici, Velikom Selu i Koreniti. 

- Naš narod nikada nije mrzeo druge, niti je smatrao da je nečiji život vredniji od drugih - istakao je Todorov, pozivajući na negovanje sećanja bez mržnje i osvete.

Na ceremoniji polaganja venaca, prisutnima se obratio i zamenik gradonačelnika Loznice Petar Gavrilović, podsetivši na duboke rane koje su ostavile trag na ovoj zemlji.

- Danas smo se okupili na jednom od najvećih stratišta Balkana, u stradalnom Dragincu, da odamo počast nevinim žrtvama i setimo se krvavih dana oktobra 1941. godine, kada je Jadar zavijen u crno - rekao je Gavrilović.

On je podsetio da su, samo 20 godina nakon Velikog rata, Nemci 1941. ponovo došli "da završe ono što su započeli".

- Nisu mogli da prebole poraze na Ceru i Kolubari, nisu mogli da oproste želju srpskog naroda da živi u slobodi. Tih oktobarskih dana ubijeno je blizu 3.000 muškaraca, žena i dece, a njihova jedina krivica bila je to što su Srbi - istakao je Gavrilović.

- Hrišćanski je oprostiti i oprostićemo, ali zaboraviti nećemo i ne smemo! Ožiljci će zauvek ostati kao podsetnik da nikada više ne smemo dozvoliti ovakva stradanja našeg naroda - poručio je on. Gavrilović je naglasio da je obaveza svih nas da se borimo protiv revizije istorije i da istinu čuvamo od zaborava.
Prema izveštaju Okružnog poverenstva od 1946. godine, tokom rata je u Podrinju ubijeno 5.475 ljudi, od kojih 2.950 u Jadru. 
Tragedija Gornjeg Jadra ostaje duboka rana u kolektivnom sećanju Srbije i opomena da se istina mora čuvati, kako bi se sprečili budući užasi.