18.07.2018.

20:28

Foto:

Vesti

(VIDEO) AMERI NAORUŽAVAJU ŠIPTARE! Vojni pritisak na Srbiju sve veći, ucena glasi: RAT SA ALBANCIMA ILI ULAZAK U NATO!

Zašto Amerika naoružava Kosovo u ovom momentu? Šta je njihov cilj?

Ljuban Karan, vojni komentor i penzionisani potpukovnik KOS-a, za Sputnjik kaže da je ovo provokacija koja „nema miris mira".

- Mislim da je to deo vojnog pritiska na Srbiju. Dakle, ovo su konkretne mere gde se naoružavaju, opremaju i obučavaju za rat naši potencijalni protivnici, koji su čak dobili zeleno svetlo i da pričaju o ratu i da ga najavljuju - kaže naš sagovornik.  

Iako mu iskustvo govori da se vojne akcije unapred ne najvaljuju, potpukovnika Karana muči šta je stvarni cilj koji se krije iza ovog postupka Amerike.

- Ovo takođe treba posmatrati i kao pritisak na Srbiju da promeni svoju politiku vojne neutralnosti. Istovremeno, ovo može zaista biti i dugoročan plan da se stvori i naoruža vojska Kosova i opremi za neki budući konkretan oružani napad na sever Kosova - navodi on.

SRBIJO DOKLE ĆEŠ DA TRPIŠ UGLJANINOV TEROR: Pozvao Pacolija da poseti "Sandžak" , ODGOVOR BEOGRADA mora biti brutalan!

Politikolog Aleksandar Pavić smatra da Srbija treba da uloži oštar protest prema Americi i prema NATO savezu zbog ovog čina.

- Ovaj potez ne doprinosi miru uopšte, već umanjuje šansu da mir opstane. Takođe, prejudicira se ishod razgovora o budućnosti Kosova i Metohije. NATO je sam više puta rekao da je Kfor, po Rezoluciji 1244, jedina oružana sila na Kosmetu. Ovo znači da je zadatak naše diplomatije da uložimo oštre proteste, čak i da kažemo da nema smisla dalje pregovarati ako se naoružava jedna kvazi, ili bolje reći, paravojska. Oko ovoga bi Srbija trebalo da napravi veliku buku i da ovo iskoristi kao jedan diplomatski adut - uveren je Pavić.  

VUČIĆ POSLE PREGOVORA: TAČI BI DA ALBANCI NA KOSOVU DOBIJU SVE, A MI NIŠTA!

Po njegovim rečima i sama Evropska unija bi trebalo da interveniše zbog svega što se dešava, ali su oni do sada bili uvek blagi u osudi ovakvih činova.

Reuters/fotomontaža

- Da je EU medijator u dobroj veri, oni bi odmah morali da izdaju oštar protest Americi i da ih opomenu da ugrožavaju pregovarački proces. Iz iskustva znamo da se to neće desiti i to ne očekujem -  kaže ona.

OBUKA PILOTA NA JUGU SRBIJE: Naleti vazduhoplova VS 19. i 20. jula!

 
Haradinaj je obećao da će do kraja godine Kosovo dobiti vojsku, koja za sada broji 8.000 ljudi, ali i ozbiljno naoružanje.

Treba reći i da su pod direktnom obukom NATO trupa koje borave dole na Kosmetu.

Napad na Srbiju značio bi verovatno i početak svetskog rata. 

Tagovi: