27.11.2018.

18:26 >> 18:27

Foto:

Vesti

SRPSKA PORUKA EU I SAD: PRIŠTINI JE VREME ISTEKLO - Zapad više nije u poziciji da nameće rešenja, sada se pita i Srbija!

On, takođe, navodi da je reč o moralnom činu političkih predstavnika Srba na KiM svesnih da ne mogu da pomognu svom narodu u trenutnim okolnostima, ali i pokušaju Srbije da "vrati stvari na svoje mesto", odnosno u Brisel.

Milivojević kaže da Zapad više nije u poziciji da nameće rešenja, te da je potpuno jasno da se bez Srbije ne može postići dogovor i da Srbija ne želi da prihvati ucenjivačke, maksimalističke zahteve Prištine. 

- Ako su namere Zapada da se pronađe rešenje iskrene, onda stvari treba vratiti na međunarodno pravo i početi od onoga šta je problem, a to je status KiM koji je pod protektoratom UN - rekao je Milivojević.

ŠIPTARI NAČISTO PUKLI! PLAŠE SE PODELE KOSOVA?! Haradinaj neće da povuče takse, TAČIJA OPTUŽUJU ZA DIL SA SRBIMA!

 

U tom kontekstu ukazao je na izjavu komandata KFOR-a, Salvatorea Koučija, koji je ponovio da je KFOR prisutan na KiM u skladu sa rezolucijom 1244 i naveo da između Srbije i Kosova ne postoji granica već administrativna linija.

- To je zanimljiva izjava komandata KFOR-a, koja pokazuje da na Zapadu na KiM gleda kao na teritoriju pod protektoratom UN i da je to status  koji je za sada zvaničan - napominje Milivojević.

Smatra da se situacija na KiM radikalizuje jer, kako kaže, projekat nezavisnog Kosova nije zaživeo, pa Priština nakon glasanja o prijemu u Interpol u Dubaiju, pokušava da pritiscima iznudi priznanje od Srbije. 

- Sve ovo je sinhronizovano. Haradinaj ne radi sam, u pitanju je zajednički poduhvat da se dodatnim pritiscima, iscrpljivanjem srpskog naroda i izazivanjem tenzija Srbija natera na nove ustupke u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova, kao i da se izazove reakcija zbog koje bi Srbija bila označena kao krivac za novonastalu situaciju - ocenjuje Milivojević.

OPŠTINE PO KOSOVSKOM SISTEMU VIŠE NE POSTOJE! Gurešić potvrdio: OSTAVKE PODNELI SVI GRADONAČELNICI sa severa KIM!

Ukazuje da se u zahtevu američkog državnog sekretara Majka Pompea da Priština se ukine takse na uvoz srpske robe, spominje podrška SAD nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz uvažavanje interesa obe strane.

Takođe, primećuje i da svojom izjavom Pompeo potvrđuje podršku SAD kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, dok kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kako kaže, radikalizuje situaciju zarad svojih političkih interesa. 

Na konstataciju da je Haradinajev savetnik Avni Arifi uzvratio Pompeu da Priština neće ukinuti nametnute mere Srbiji, te da je neuobičajeno da kosovske vlasti odbijaju zahteve SAD, Milivojević je kazao da među albanskim političarima postoje velike razlike i da se sada postavlja pitanje ko odlučuje u Prištini - Tači, Haradinaj ili neko treći...

ŠIPTARI UDARILI NA TRAMPA! SAD traže od Haradinaja i Tačija da ukinu sumanute takse protiv Srbije, a oni se kurče!

Ipak, uveren je da SAD neće odustati od svog stava zbog izjave Arifija i da će nastaviti da podržavaju Hašima Tačija.

- Očekujem da će SAD postupiti u skladu sa svojim interesima i da će se prikloniti onome što bi omogućilo nastavak dijaloga. Sve drugo je rizik od dodatne radikalizacije, ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu i prekida svake vrste dijaloga - kaže Milivojević.

Tagovi: