13.02.2019.

12:09

Foto:

Vesti

STOLTENBERG ZAPRETIO HARADINAJU: Bez dozvole Kfor, KBS ne može na sever pokrajine!

- Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sever bez saglasnosti sa komandom KFOR-a. Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse - izjavio je Stoltenberg novinarima.

Odgovarajući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija koji je generalnom sekretaru NATO poručio da ”ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo”, Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

On je ponovio je da će NATO tokom dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van KFOR misije, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS.

- Pocenićemo nivo tog angažaman na osnovu činjenice da mnoge članice NATO smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vreme - kaže Stoltenberg.

On je ponovio da će NATO bez obzira na odnose sa KBS ostati prisutan na Kosovu sa misijom KFOR koja je bazirana na UN mandatu. 

- Prisustvo KFOR bilo je i jeste važno za stabilnosti Kosova i šireg regiona - zaključio je Jens Stoltenberg.

NOVA STRATEGIJA HARADINAJA! Smislio kako da ukine takse, ALI DA NE ISPADNE DA SE UPLAŠIO TRAMPOVE ŠAMARČINE!

Tagovi: