11.04.2019.

18:28 >> 18:36

Foto:

Vesti

PRITISAK BERLINA I PARIZA: PREGOVORI SA ŠIPTARIMA I BEZ UKIDANJA TAKSI, Srbija ovo ne sme prihvatiti!

Ovako pojedini diplomatski krugovi, ali i sagovornici "Novosti", između ostalog, tumače angažman osovine Berlin-Pariz u rešavanju ključnih pitanja na Zapadnom Balkanu, pre svega u oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu je još jednom jasno ponovio da nema nastavka dijaloga sa kosovskim Albancima dok se takse ne povuku

- Nema tog malja kojim će da me nateraju da sednem sa njima pre nego što ukinu takse. Kad ukinu takse, spremni smo da počnemo da razgovaramo i imamo da ih pitamo za mnogo toga što se desilo u međuvremenu. A ako misle da će tema biti njihova platforma za pregovore, neka je slobodno iscepaju.

Vučić je potvrdio da će sa premijerkom Anom Brnabić 29. aprila ići u Berlin na razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i da će na sastanku biti i albanski lideri.

SRBIJA U OKTOBRU POSTAJE ČLAN PUTINOVE EEU?! Završeni pregovori o slobodnoj trgovini sa našom zemljom!

- Veoma poštujem i Merkelovu i Makrona, mislim da imamo neku vrstu i međusobnog poštovanja, ali imajući u vidu s kim imamo posla u Prištini, ne očekujem ama baš ništa od sastanka - rekao je Vučić.

Poziv za "neformalnu razmenu ideja" u glavnom gradu Nemačke, osim Vučiću i Brnabićevoj, poslat je predsedniku i premijeru Albanije Iliru Meti i Ediju Rami, kao i čelnom dvojcu privremenih institucija u Prištini Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju. 

Na listi zvanica su i hrvatski premijer Andrej Plenković i makedonski Zoran Zaev, zatim crnogorski predsednik Milo Đukanović, predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić, slovenački premijer Marjan Šarec, kao i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

MARKO ĐURIĆ: Nikakvim zakonom Priština neće uspeti da sakrije istinu

Politički analitičar Dragomir Anđelković upozorava, za "Novosti", da od Nemačke i Francuske ni dosad ništa dobro nismo dočekali:

- Oni su uvek imali pristrasan stav prema Albancima. I na ovaj skup u Berlinu gledam kao na novi pokušaj da se Srbija privoli na nove ustupke. Naše državno rukovodstvo treba da ode tamo, ne treba odbijati susret, ali treba jasno da ponovi da kompromis mora da podrazumeva dvostrane ustupke.

Tagovi: