05.05.2019.

14:28 >> 14:33

Foto:

Vesti

SLOVENCI PROFITIRAJU NA SRBIJI! ŠIPTARSKE TAKSE LJUBLJANA KORISTI ZA EKSTRA PROFIT - Zašto li je ovo odnekud već poznato?!

Blic Biznis je istraživao koje zemlje su najviše profitirale zbog embarga na robu iz centralne Srbije u južnoj pokrajini i o kolikom je profitu reč. Podaci govore da su najbolji posao obavile firme iz Slovenije i Severne Makedonije i da su u pitanju milionske cifre.

Prema najnovijim podacima južna pokrajina je u februaru ove godine povećala uvoz za 13,4 odsto, odnosno za 27 miliona evra u odnosu na februar 2018. godine. Praktično, nabavke je najviše povećala iz Slovenije koja je u odnosu na pre godinu dana firmama u južnoj pokrajini prodala robe za 9,3 miliona evra više. Na drugom mestu je Severna Makedonija koja je u februaru na KiM plasirala sedam miliona evra robe više nego u istom periodu lane. Slede Albanija i Turska odakle je južna pokrajina povećala nabavke za po oko šest miliona evra.

Interesantno je da peto i šesto mesto dele Nemačka i Kina. One su izvoz u južnu pokrajinu povećale za ukupno oko pet miliona evra. Značajno povećanje od oko 1,5 milion evra zabeležila je i Hrvatska, a rast od oko 400.000 evra imale su i firme iz Crne Gore.

KOLINDA, TI SI POSLEDNJA KOJA SMEŠ DA DIRAŠ ŠEŠELJA, ON TE JE DOVEO NA VLAST: Hrvatski mediji se obrušili na Kitarevićevu!

S druge strane, kupovina robe iz centralne Srbije istovremeno je smanjena za 98,4 odsto. Praktično u februaru prošle godine firme iz centralne Srbije su u južnu pokrajinu prodale robe za 30,1 miliona evra, a godinu dana posle za minimalnih pola miliona.

- Srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovske takse naneta je šteta od više od 500 miliona evra godišnje - rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM. On je istakao i da je neistinita izjava kosovskog predsednka Hašima Tačija da je šteta od taksi svega nekoliko miliona evra.

- Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zajednice nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica - rekao je Rurić.

SRBIJU ČEKA TOTALNI PRITISAK: Ako pokleknemo biće to samoubistvo, AKO IM SE SUPROTSTAVIMO IMAĆEMO PAKAO!

Na proizvode iz centralne Srbije Priština je uvela takse u novembru prošle godine. Naš reporter nedavno je posetio markete u Prištini.

Tagovi: