• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

05.05.2019

12:21 >> 12:56

SRBIJU ČEKA TOTALNI PRITISAK! Ako pokleknemo biće to samoubistvo, AKO IM SE SUPROTSTAVIMO IMAĆEMO PAKAO!

Politika

SRBIJU ČEKA TOTALNI PRITISAK! Ako pokleknemo biće to samoubistvo, AKO IM SE SUPROTSTAVIMO IMAĆEMO PAKAO!

Podeli vest

Sumirajući utiske iz Berlina, ministar Dačić piše da se priprema teren da se izvrši totalni pritisak na Srbiju kako bi ona izgubila sve, a Priština dobila sve. On smatra i da će nastavak pregovora Srbije o ulasku u EU biti uslovljen zahtevom da Beograd uvede sankcije Rusiji i da se odrekne partnerstva sa Kinom

Sve što je srpski šef diplomatije Ivica Dačić napisao u svom autorskom tekstu u beogradskom dnevniku "Srpski telegraf" tačno je i nije neočekivano, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Ti će pritisci pre svega podrazumevati da Srbija pokaže potpunu kooperativnost po pitanju Kosova. Dakle, da se bezuslovno vrati za pregovarački sto i da istovremeno oroči trajanje pregovora tim famoznim pravno obavezujućim sporazumom, koji podrazumeva neku vrstu legalizacije sadašnjeg stanja, odnosno prihvatanje kosovske nezavisnosti. To je sigurno prva tačka pritiska - smatra Stanković.

Što se druge tačke pritiska tiče, distanciranja od Rusije i Kine, od naše zemlje biće traženo da dosledno sledi spoljnu politiku Unije i da uvede sankcije Rusiji, kao i da prekine političke i ekonomske veze sa Kinom.

Od Srbije će se, prema Stankovićevim rečima, tražiti da se ponaša kao da je punopravna članica Evropske unije, dok će je nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, u saradnji sa briselskim evrokratama držati na distanci od stvarnog članstva u Uniji.

- Jednom rečju, obaveze će biti kao da ste član, uz neprijatnost po pitanju Kosova, koja je ogromna, kao i nepravda. Sa druge strane, očekivanja u spoljnoj politici će isto tako biti da se ponašate kao da ste član, pri čemu će vam reći da do članstva ima da protekne puno vode Savom i Dunavom - objašnjava Stanković.

AMERIČKI MEDIJI OBJAVILI ŠOKANTNE DETALJE BERLINSKOG SAMITA: Tvrdoglavog Haradinaja nisu mogli da smire ni Merkelova ni Makron, ZBOG NJEGA JE SAMIT PREKINUT!

Pošto su se sve moguće pretnje već obistinile, dodaje on, suprotstavljanje pritiscima ne može da bude naročito opasno po Srbiju.

- Oni su priznali Kosovo, mogu da nastave propagandno-psihološki rat protiv Srbije. Treba očekivati intenziviranje negativnih napisa o Srbiji, što je već počelo, pre svega u nemačkim i po kojem francuskom mediju. Mogu se očekivati napadi koji će se odnositi na unutrašnja pitanja, pitanja navodne demokratije, slobode štampe i slično. Ne očekujem ekonomske ucene, ali očekujem obaranje Srbije na različitim rang-listama koje se odnose na političko ili ekonomsko stanje u Srbiji - kaže Stanković.

Osim toga, mogu se, prema Stankovićevim rečima, očekivati i oštriji tonovi u zvaničnim diplomatskim kontaktima, ali, s obzirom da je evropska perspektiva Srbije stavljena ad akta u doglednoj budućnosti, nema velikog potencijala za pritisak.

- Vrlo je moguće da se u tom kontekstu pojavi i neka vrsta tolerancije i za albanske provokacije na terenu - navodi Stanković.

Pritisci sa Zapada usmereni su, ne ka odricanju Srbije od Rusije i Kine, već ka odricanju Srbije od sebe same, kaže analitičar Dragomir Anđelković.

KOSNET O BOLESNOM POTEZU PRIŠTINE: Kakvu poruku šaljete svetu kad IMENUJETE RATNOG ZLOČINCA ZA SVOG AMBASADORA?!

Od Srbije se već traži, a Dačić najavljuje da će pritisci intenzivirani, da se odrekne svojih vitalnih nacionalnih interesa - odbrane KiM i odbrane Republike Srpske u dejtonskom formatu.

- Kada bi Srbija nešto tako prihvatila, praktično bi prihvatila geopolitičko samoubistvo. Srbija je matična država srpskog naroda i dužna je da brine o njegovim interesima u celini - kategoričan je Anđelković i dodaje da bi se prihvatanjem zapadnih pritisaka Srbija odrekla te misije i bila svedena na državni provizorijum.

- Drugim rečima, već se iz zahteva Zapada da se sami osakatimo naslućuje i naš odgovor, a on mora da bude takav da odbijemo takvu vrstu pritisaka, jer sve drugo je manje strašno. Manje je strašno suprotstaviti se nekome ko vam želi totalno zlo nego prihvatiti to totalno zlo - kaže Anđelković.

Ukoliko bi se pritisci nastavili i ukoliko Srbija uvidi da se od pritisaka prelazi na dela koja podrazumevaju određene sankcije, naša zemlja, prema Anđelkovićevom mišljenju, treba da se otvoreno opredeli za Evroazijsku uniju i intenziviranje geopolitičkih i ekonomskih veza sa Rusijom i Kinom


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bane

pre 4 godine

Prestati sa blejanjem o poganoj tvorevini - eu (malo slovo - naravno) i početi razvijati Srbiju kakva je bila do te idiotske kandidature. Bolje nemati ništa nego lizati d..e tim degenerisanim organizacijama.

zanimljivo

pre 4 godine

Zemlje EU i albanci bi morali vec jednom da shvate da nas ni austrougarski car Franjo nije uplasio kad je postavio ultimatum i objavio rat miru a ne danas nemci i francuzi. Nije evropa samo Nemacka i Francuska niti je Srbiji mesto medju najvecim nasim ubicama i dusmanima. Sta nam fali biti samo svoji, prijatelji onima koji nas postuju, distanca od onih koji nas ucenjuju. Zemlje koje su nam prijatelji imaju dve trecine stanovnika svetske populacije a jedna trecina nasih dusmana, pa i ludom je jasno. Srbijo probudi se i okani se zapadnih licemera.

Svetislav

pre 4 godine

Migu da nam pljunu pod prozor! Ko da strepi gorski vuče s planinskoga gladna miša.

joca

pre 4 godine

Do 2025 Srbiji se vraća Kosovo,a možda i pre, Srbija treba da dovede 5000 mirovnih Ruskih vojnika na Kosovo ,i rasporedi ih u sve srbske Opštine ,i onda može da mirno spava.. Pošto Srbija neće da dovede mirovne Ruske vojnike na Kosovo da štite Srbski narod.trpite pritiske svake vrste. zašto nam se žalite. gutajte te pritiske.Kada bi ja bio presednik Srbije ,ja bi te sve pritiske ,direktno puštao preko TV u javnost da ih čuje ceo narod Srbije.

Milan

pre 4 godine

Možda ću sad čitati tekst ali ću prvo poslati komentar. Lepo bi bilo da takozvani novinar ne piše ovako glupe naslove da gluplji ne mogu biti. Toliko.

objaviti rat

pre 4 godine

tim zapadnim zemljama.... sm*adovi bili i ostali...

as

pre 4 godine

Joj kad završe ovi poticaji državni za Kineske i Ruske fabrike pa kad se drugari pokupe i ostanu hiljade bez posla. Pa kad se nemogu plaćati više kreiditi za avtoputeve i železničke trase. Pa kad Kinezi onda uzmu sve šta vredi za džabe. Biće onda kuku lele šta nismo u EU, samo nam oni mogu pomoći.

Sasa

pre 4 godine

Igrajmo igru kao što igra zapadni svet.stp se tiče Makedonije oni su od nas uzimali procenat kada smo bili pod embargom 90-ih godina na ime izvoza naše robe Svi profitiraju na našoj nesreći........

Saradžogla

pre 4 godine

Vučićeviću,sinko,i sam znaš da se sprdaju sa tobom što bi za Vučića skočio pod avion u letu.Pišeš po ko zna koji put izmišljene vesti DA SMO NADRLJALI?Da nam prestoji propast?Da ovo ili ono a ono ćoooooorak!Posle onoga NE IDI VUČIĆU ĆE DA BUDE DRŽAVNI UDAR mislili smo da ćeš malo ,,da oladiš,, glavu ali džaba? ... Evropa je kasno ucapirala da polako albanska narko mafija preuzima komandu.Uveliko komanduju Engleskoj koja ih je podržala.A ameri ne mogu ni sebi da pomognu a kamoli Evropi.Albansku narko mafiju samo može da zaustavi meksička,kineska ili ruska.

Ljubo

pre 4 godine

Na ovaj naslov i ovaj tekst ,dobro razmislite ,ja mogu samo da zakljucim : Kosovo treba sacuvati od samog Vucica i Dacica .Daj se malo uozbiljite ,...Kosovo i Metohija nas interesuju i to je nasa svetinja ,a ne tamo neki Dacic - Jugosloven ,bezboznik ,...mislim da cete objaviti komentar.

sinisa

pre 4 godine

Za EU su bili uvek samo liberalni ispijaci kapucina iz kruga dvojke .Narod nikad nije bio za one koji su ga ubijali i ponizavali kroz istoriju.Za pametnog coveka dosta .

Vasko

pre 4 godine

Mislis krem de la krem naseg drustva? Obicno oni zive u krugu dvojke.

klimt bec

pre 4 godine

Umesto da se bavimo sobom naseljavamo fabrike i ljude na Jugu Srbije, a ne samo u Beogradu i Pasaluku!!! Mi se mlatimo glupostima, sta bi bilo kada bi bilo??? Srbija ima Ustav kao i sve Drzave Sveta i promene nema, a da je problem sa Sciptare to znaju dobro svi... Zato dosta je bio magle nego kada ste ne sposobni, prepustite drugima koji su Skolovani i mnogo pametniji od vas!

Dimce

pre 4 godine

Procice i ovo ludilo od Nemacke i Francuske. Nikako se oereci Rusa i Kine. Svi drugi su krvoloci Srbiji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija