14.06.2019.

23:07

Foto:

Vesti

SRBIJA DOBILA NOVE "ERBAS" HELIKOPTERE! Flota srpske vojske i policije moćnija nego ikad

Na aerodrom u Batajnici sleteo je prvi od ukupno devet "Erbasovih" helikoptera H145M, koje je Srbija nabavila prošle godine!

Reč je o jednoj od najmodernijih letelica s transportnim i borbenim mogućnostima, koje u vazduhoplovnim krugovima nazivaju "zver". Osim dvočlane posade, ovaj helikopter može da preveze i još devet naoružanih vojnika, da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i za vatrenu podršku njihovom desantu. O njegovoj snazi dovoljno govori i činjenica da je H145M sastavni deo specijalnih vojnih jedinica Nemačke.

Četiri za MUP

Prema našim informacijama iz vojnih krugova, do kraja godine u Srbiju će stići i preostalih osam helikoptera H145M, čime će naša zemlja posedovati devet ovih letelica najnovije generacije. Pet njih namenjeno je za potrebe Vojske Srbije, od kojih će tri biti kompletno naoružane mitraljezima i nenavođenim raketnim zrnima za potrebe podrške izvođenju specijalnih operacija, dok će dva biti korišćena za akcije potrage i spasavanja. Preostala četiri helikoptera biće isporučena za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova.

Krajem novembra 2018. godine, predstavnici Ministarstva odbrane, predvođeni ministrom Aleksandrom Vulinom, u fabrici "Erbas helikopters" u Donauvertu nadomak Minhena prisustvovali su primopredaji ovih letelica. Ministar Vulin tim povodom ističe za Informer da Vojska Srbije postaje najjača sila u regionu.

- Nastavljamo s modernizacijom i opremanjem vojske, čije je temelje postavio predsednik Srbije i vrhovni vojni komandant Aleksandar Vučić. Nabavkom ovih helikoptera naša vojska biće najnaprednija u čitavom regionu. Kupovina H145M je veliki tehnološki napredak za nas, kojim ćemo preskočiti gotovo dve generacije u vazduhoplovstvu. Posebno je važno što će oni biti opremljeni srpskim oružjem. Srbija kao vojno neutralna zemlja svoje naoružanje nabavlja i sa Istoka i sa Zapada i sve što je dobro za našu vojsku biće deo ili već jeste deo našeg naoružanja - navodi ministar Vulin i dodaje da su srpski piloti uspešno prošli obuke za upravljanje ovim helikopterima.

Šta sve nabavljamo za avijaciju

* 9 "Erbasovih helikoptera H145M
* 6 "migova 29" iz Rusije i 4 iz Belorusije
* 4 Mi-35, poznatih kao "đavolje kočije"
* 4 Mi-17, transportni helikopteri
* 3 transportne superpume H-215

Moćne mašine

Glavni urednik vazduhoplovnog portala "Tango siks" Petar Vojinović objašnjava da je reč o veoma moćnim mašinama.
- Ovaj konkretni primerak namenjen je za specifične vojne zadatke borbenog traganja i spasavanja. Jednostavnije rečeno, on će biti namenjen za ekstrakciju oborenih posada RV i PVO, ali podjednako i kao podrška specijalnoj brigadi Vojske Srbije. Interesantno je da će za njega u nekom trenutku biti namenjeno i domaće, srpsko naoružanje u formi mitraljeza i nevođenih raketnih zrna - kaže Vojinović i otkriva da će jedan primerak helikoptera u bojama srpske vojske sledeće nedelje biti izložen na najvećem planetarnom sajmu u Parizu.antrfile 1

Potpukovnik Živadinović za kormilom "erbasa"

Na obuci u fabrici u Donauvertu prošle godine su bili i srpski piloti i inženjeri, među kojima je i potpukovnik Ivica Živadinović, koji će upravljati helikopterom H145M.
- Ovo je veliki tehnički iskorak za Srbiju. Helikopter ima vrlo precizan autopilot, može dugo da održava mesto, pa je pilot potpuno rasterećen. Ima veliki dolet, a jedan je od retkih u svetu kojim možete u slučaju otkaza jednog motora potpuno bezbedno da nastavite let sa drugim motorom - rekao je prošle godine potpukovnik Živadinović.

KOLINDA PRODAJE ORUŽJE ŠIPTARIMA! Ustaše sa Albancima rade protiv Srbije

Sve o H145M

* Može da preveze do 10 putnika
* Može da nosi raketno i mitraljesko naoružanje
* Poseduje pouzdan sistem autopilota
* U slučaju otkazivanja jednog motora bezbedno leti s drugim
* Koriste ga nemačke specijalne vojne snage
* Izvršava zadatke po svim meteo-uslovima, danju i noću

Tagovi: