23.10.2019.

20:22

Foto:

Vesti

SRBIN NA UDARU PRIŠTINSKOG PRAVOSUĐA! Kancelarija za KiM: Međunarodne misije na KiM da prate slučaj Arsić!

Jasno je da, u atmosferi političke radikalizacije u Prištini i sve otvorenijih šovinističkih izjava i poteza tamošnjih političkih aktera, ne postoje pretpostavke da se ovaj predmet procesuira u skladu sa osnovnim demokratskim standardima, ukazuje se u saopštenju.

Navodi se da na Kosovu i Metohiji nema uslova za fer suđenje osobama srpske nacionalnosti, posebno kada je reč o ozbiljnim optužbama, poput onih za ratne zločine, i zato je neophodno da međunarodni predstavnici na terenu preduzmu korake kako bi se sprečila nova hapšenja i zastrašivanje srpskog naroda.

IGRA SE VATROM! Ðurić: Kurti je bezbednosna pretnja stabilnosti u regionu!

Iskustvo nas je naučilo da gotovo svi postupci ove vrste bivaju okončani oslobađanjem osumnjičenog, i to nakon višemesečnih pritvora, i smatramo da je i ovaj slučaj deo kampanje kojom treba da se smanji revolt i nezadovoljstvo albanske javnosti na Kosovu i Metohiji zbog početka rada specijalnog suda za zločine OVK, ističe Kancelarija za KiM.

- U atmosferi u kojoj se Srbi hapse, a onda se drže u pritvoru na osnovu paušalnih ili lažnih optužbi, poput onih koje je prištinskim istražnim organima davala Rada Trajković, nema prostora za dijalog i sporazumno rešavanje problema - kaže se u saopštenju.

Navodi da su Srbi tokom sukoba na Kosovu i Metohiji branili svoju zemlju i ognjišta, i ne sme se dozvoliti da ljudi budu krivično gonjeni zato što su branili svoje kuće i porodice.

Tagovi: