24.10.2019.

18:32

Foto:

Vesti

AMERI UCENILI SRBIJU, PRESTANITE DA RUŠITE PRIŠTINU U MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI! Traže da lažnu državu pustimo u Interpol, u UN, da ne lobiramo za povlačenje priznanja...

U svedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbednosti, on je rekao da dok pregovori stoje, dve strane rizikuju da propuste najbolju šansu u generaciji da normalizuju odnose i krenu napred ka bezbednijoj i prosperitetnoj budućnosti.

Ocenjeno je i da se na taj način šalje loša poruka regionu. 
 
Palmer je svedočio pred Odborom Senata nakon što je novi ambasador SAD Entoni Godfri stigao u Srbiju. 
 
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD je rekao da "postizanjem sporazuma Beograd i Priština mogu da oslobode ekonomski potencijal zahvaljujući miru i integraciji".

Palmer je rekao i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, a da Beograd prekine kampanju u svetu za neprizavanje samoproglašenog Kosova.
 
- Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanele štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi takođe trebalo jasno da izloži građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima - istakao je američki zvaničnik, prenosi Tanjug.
 
Dodao je da "Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici".

SRBIJI DOSTA PRAZNIH OBEĆANJA, OKREĆE SE RUSIJI I KINI! I Evropski parlament je ukapirao da se Beograd ne može lagati!

"Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa", rekao je Palmer.
 
On je dodao da to sputava napredovanje ka sporazumu koji je Srbiji potreban kako bi postigla svoj strateški cilj integracije u EU.
 
- Mi smo uvereni da je predsednik Aleksandar Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake, mi smo spremni da sa njim ispitamo opcije koje će mu pomoći da izgradi podšku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom - zaključio je Palmer.
 
Palmer je dodao da je zbog strateškog značaja ovog pitanja i istorijskog i ograničenog prostora da Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatan sporazum, predsednik (Donald) Tramp takođe imenovao ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela kao specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

Tagovi: