17.12.2019.

17:12

Foto:

Vesti

PAKLENI PLAN ZAPADA! DRAMATIČNO UPOZORENJE STIŽE IZ MOSKVE! NATO MEDIJSKI UDAR NA SRBIJU!

Sjedinjene Američke Države i NATO pakt spremaju ozbiljan medijski udar na našu državu! Amerikanci su odlučili da u srpske medije ulože "neograničena sredstva" kako bi Srbe ubedili da što pre uđu u zapadnu vojnu alijansu, odreknu se Kosova i Republike Srpske!
 

Nagoveštaj ozbiljne krize i sukoba

Ovu najavu treba shvatiti krajnje ozbiljno, jer ovakvo jačanje propagande obično je nagoveštaj ozbiljnije krize ili sukoba
Aleksandar Pavić, politikolog


Ovo tvrdi ruska državna televizija Raša tudej, pozivajući se na dokumente koje je objavila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Glavni cilj Vašingtona zvanično jeste osnivanje investicionog fonda za finansiranje medija jer je "podrška medijima u Srbiji neophodna kako bi se ojačala evroatlantska integracija zemlje". Ruski politikolozi upozoravaju da je ova "pomoć" SAD zapravo pokušaj mešanja u unutrašnje procese Srbije i usmeravanje njenog političkog puta ka Zapadu.

(VIDEO) NIKOME, NI SPOLJA, NI IZNUTRA, NEĆU DOZVOLITI DA SRUŠI SRPSKU VOJNU INDUSTRIJU! Vučić o Krušiku: Kao da neko želi da da nam zatvori sve fabrike, E, PA NE MOŽE!

 


Plaćaju lojalne
Kako prenosi Raša tudej, glavna karakteristika novog fonda USAID za medije u Srbiji jeste to što će biti "neograničen".


- Jedna od oblasti predloženog programa je stvaranje nezavisnog i održivog fonda za investicije u medije sa ciljem da profesionalnim medijima i ostalim učesnicima na medijskom tržištu obezbedi neograničen program finansiranja/investicionog kapitala za razvoj poslovanja - navodi se u dokumentu USAID.


Komentarišući ove navode, Vladimir Olenčenko, saradnik Centra za evropske studije pri Institutu za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka, kaže da SAD pokušavaju da naprave mehanizam koji će finansirati samo Zapadu lojalne medije u Srbiji.


- Samo one publikacije koje podržavaju američke inicijative kvalifikovaće se kao navodno objektivne i dobiće novac. Govorimo o mešanju u unutrašnje procese strane države i pokušaju da se utiče na njih pomoću novca - upozorava Olečenko.

Moj ugao

STANISLAV BIŠOK
RUSKI ANALITIČAR


Vašington pokušava da ojača zapadni kurs Beograda i da ga okrene protiv Moskve. Ako je cilj da poveća simpatije Srbije prema NATO, to neće biti ostvareno jer zemlja ima jako teško iskustvo sa tim vojnim savezom.

VELIKA ČAST! Predsednik Kine pozvao Vučića da učestvuje na SAMITU 17+1, srpski predsednik PRIHVATIO! (FOTO)

 

 

Politikolog Aleksandar Pavić ističe da SAD već godinama vode medijski rat protiv Rusije, ne samo u Srbiji nego i širom sveta.


- Sada su procenili da je "đavo odneo šalu" u Srbiji, da su evrointegracije propale, da to narod u sve većem broju shvata, kao i da Srbija uz pomoć Rusije obnavlja vojnu moć i da ta saradnja postaje sve ozbiljnija. Zato je američka "duboka država" odlučila da poveća napore da Srbiju što čvršće veže za Zapad, iako je kriza u njemu sve veća. To će pokušati propagandom i rastućim pritiskom na Srbiju, a zatim i na BiH, da uđe u NATO. U svakom slučaju, ovu najavu treba shvatiti krajnje ozbiljno, jer ovakvo jačanje propagande obično je nagoveštaj ozbiljnije krize ili sukoba - podvlači Pavić.


Nadmetanje sila
Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, na drugoj strani, ocenjuje da je Srbija postala poprište geopolitičkih nadmetanja velikih sila.
- Razlog je to što smo napredovali ekonomski, vojno i infrastrukturno. Logično je da svi zainteresovani međunarodni faktori žele da se bolje predstave i zauzmu bolje pozicije i na medijskoj sceni Srbije, pa tako i Sjedinjene Američke Države i Rusija - zaključuje Rajić.

* USAID već ima program za jačanje srpskih medija u periodu od 2017. do 2021. godine, za koji je izdvojeno skoro 6,5 miliona dolara
* Kroz USAID, takođe, SAD sprovode brojne programe za borbu protiv korupcije, promovišu reformu pravosuđa i podržavaju civilno društvo u Srbiji
* U Srbiji deluje i Nacionalni fond za podršku demokratiji (NED), koji je prema podacima za 2018. godinu podelio više od 650.000 dolara raznim nevladinim organizacijama. Inače, NED je nepoželjan u Rusiji

Tagovi: