25.03.2020.

09:39

Foto:

Vesti

MINISTARSTVO PROSVETE OTVORILO BESPLATNU LINIJU: Telefon za podršku deci, roditeljima i nastavnicima!

Milja Krivokuća iz Ministarstva prosvete kaže za TV Prva da je Ministarstvo prosvete odlučilo da od juče svoju SOS liniju za prijavu nasilja stavi u funkciju pružanja psihosocijalne podrške zaposlenima u obrazovanjju, roditeljima i učenicima.

Broj telefona je 0800 200 201, a cilj je, kako kaže Krivokuća, da se umanji stres u novonastalim okolnostima.

Zahvalila je kolegama volonterima, stručnim saradnicima koji pruzaju podršku na liniji pored svojih redovnih poslova.

(VIDEO) Doktorka Biljana bila na respiratoru od 21. marta, ministar Lončar: Bila je neregulisani dijabetičar

- Cilj linije je da se pruži dodatna psihološka, savetodavna podrška u situaciji kada se svi nalazimo pred novim izazovima, kada je odgovornost roditelja veća - rekla je Krivokuća, koja je psiholog.

Kako je navela, za dva dana su se na taj broj telefona Ministarstva prosvete javljali pre svega roditelji, ali i nastavnici i učenici.

- Roditelji su imali pitanja vezano za svoje obaveze i odgovornnost oko onlajn nastave. Bilo je tu još nekih drugih stvari vezano za jednu stresnu situaciju kakva je ova - rekla je Krivokuća.

PRODUŽAVA SE ŠKOLSKA GODINA ZA STUDENTE - ispiti ne mogu biti održani na daljinu!

Poručila je roditeljima da je pored obrazovne, važna i vaspitna uloga i navela da deca sada mnogo više vremna provode na drustsvenim mrežama i u onlajn komunikaciji i da roditelji zato treba da povedu računa u vezi sa takvom vrstom komunikacije.

- Apelujemo i na roditelje adolescenata kojima su sve ove zabrane prilično teško pale da, ipak, povedu računa o njihovoj bezbednosti posebno u vreme policijskog časa. Mislim tu i na digitalno nasilje i neprimerenu komunikaciju - rekla je Krivokuća.

Dodala je da se to odnosi na sve one rizike koje smo i do sada imali, ali koji se u ovom kontekstu možda mogu i da se povećaju s obzirom da je sada to jedini način i komunikacije i druženja mladih.

POČINJE ISPLATA PENZIJA, A DA BISTE OVLASTILI nekog da je podigne, potrebno je da POPUNITE FORMULAR SA OVIM PODACIMA

Savetovala je roditelje da za sve dileme vezane i za onlajn nastavu i za neku organizaciju slobodno mogu da se obrate školama za podršku i za savet.

- Poruka za decu jeste da budu vredna i da uče, ali da ne zaborave i na fizičku aktivnost. Posebno sada kada nam je ograničeno kretanje važno je da povedemo računama i o mentalnom, ali i fizičkom zdravlju - kaže Krivokuća.