• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

25.03.2020

09:23

POČINJE ISPLATA PENZIJA, A DA BISTE OVLASTILI nekog da je podigne, potrebno je da POPUNITE FORMULAR SA OVIM PODACIMA

Društvo

POČINJE ISPLATA PENZIJA, A DA BISTE OVLASTILI nekog da je podigne, potrebno je da POPUNITE FORMULAR SA OVIM PODACIMA

Podeli vest

Danas počinje isplata drugog dela penzija za februar, koja će, zbog epidemije koronavirusa, biti obavljena pod posebnim pravilima.

Narodna banka Srbije dala je instrukcije kako da stariji od 65 godina, kojima je zbog epidemije koronavirusa kretanje zabranjeno, dođu do svojih penzija.

Stariji od 65 godina koji ranije nikog nisu ovlastili za podizanje penzija, mogu to da urade tako što će dati punomoćje osobi koja će u njihovo ime, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred određen iznos.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti bez kontakta - na razdaljini od dva metra, a nakon dostave penzije neophodno je dezinfikovati ruke.

Primer punomoćja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broja tekućeg računa, naziva banke i iznosa koji se isplaćuje, brojem i slovima.

Foto: printscreen NBS

Primer punomoći za penzije

Ovlašćenje mora biti potpisano, a ne mora biti overeno.

Onima koji nikoga ne ovlaste za podizanje novca, penzije će na kućnu adresu dostaviti Pošta Srbije po hitnoj proceduri.

Korisnici treba da pozovu banku u kojoj imaju otvoren tekući račun i izjasne se na koji način žele da im novac bude dostavljen.

Banke će, takođe, i kontaktirati korisnike preko kontakt centra ili SMS porukom kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će im novac biti isplaćen.

Troškove dostave penzije snosiće država. Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi obavila kupovinu za njihove potrebe.

Instrukcija Narodne banke primenjuje se na sve isplate penzija počev od isplate drugog dela penzije za februar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17