23.04.2020.

21:12

Foto:

Vesti

HITNO! BLIC KRIG U PRIŠTINI, NOVA VLADA VEĆ SLEDEĆE SEDMICE! Odmah ukida takse i nastavlja dijalog sa Beogradom! KURTI SPREMA POBUNU?!

Plan "kvare" Kurti koji za 4. maj najavljuje proteste, ali i Beograd koji ne pristaje na "sporazum" bez suštinskog kompromisa.

Jasna agenda

Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio je da će i bez izbora dati mandat bilo kojoj stranci ili koaliciji, za koju se dokaže da ima većinu u skupštini, za formiranje nove vlade. Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ovaj čin naziva antiustavnim i najavljuje proteste.

Tačijeva odluka usledila je neposredno posle sastanka sa svim parlamentarnim strankama, osim sa predstavnicima Samoopredeljenja, a razgovorima su prisustvovali i predstavnici Srpske liste. Zaključak je jedinstven - neće biti raspuštanja skupštine i novih izbora već - nove vlade.

Politikolog Dragomir Anđelković veruje da samo formiranje vlade na Kosovu zavisi u velikom od toga da li zaista postoji nova većina. On podseća da je DSK već imao problem sa Vljorom Osmani koja je podržala Kurtija i koja vuče dobar deo glasačkog tela DSK.

- Gledano sa strane, ipak, deluje kao da Mustafina stranka ima dovoljan broj poslanika da formira novu vladu. Neizvesnost je koliki će broj poslanika Mustafu slediti i da li će nova vladajuća većina biti dovoljna za stabilno vladanje. Jer, ako vlada bude sa tesnom većinom, onda i protesti mogu relativno brzo da urode plodom - veruje Anđelković.

IMA LI VEĆEG DOKAZA KOLIKO JE SRBIJA JAKA I ISPRED SVIH U REGIONU! EU spasava od bankrota Crnu Goru, BiH, Albaniju, Severnu Makedoniju...

Anđelković ne misli da postoji nikakav scenario u vezi sa pregovorima u koji je Beograd umešan, jer, kako napominje, zvaničnici Srbije su više puta istakli da se ništa neće lomiti preko kolena.

- Ali, šta god da se desi, ne treba da se zanosimo da je bilo koja opcija koja je na vlasti u Prištini za nas bolja. Stvara se utisak u javnosti da je Aljbin Kurti bio problem, a da Hašim Tači ili neko drugi nije. Naprosto, svi su oni problem za Srbiju i po mom mišljenju, ne bi trebalo praviti nikakve aranžmane koji bi podrazumevali razmenu teritorije ili tako nešto. Zato, ne vidim što bi se mi brinuli ko će biti na vlasti u Prištini, jer niko od njih neće prihvatiti fer dogovor sa Srbijom - izričit je Anđelković. 

Kurti se nije uklapao u nečije planove

Politički analitičar Behljulj Bećaj u razgovoru za Sputnjik uveren je da je Kurtijeva vlada oborena sa unapred pripremljenim scenarijem, jer se on u to nije uklapao.

- Vlada Aljbina Kurtija bila je prepreka za sporazum Srbije i Kosova, uz koji bi bio američki izaslanik Ričard Gremel. Budući da je Kurti bio ubeđen da se radi o sporazumu koji podrazumeva teritorijalnu podelu, to je razlog zašto on nije ušao u igru - uveren je naš sagovornik.

Informer

Bećaj podseća da Kosovo sada ima vladu u ostavci, a treba neko da ispuni pripremljenu agendu.

- Ova vlada koja će se oformiti, pretpostavljam, tokom sledeće nedelje, nezavisno od toga da li će biti u skladu sa Ustavom, po mojoj proceni, biće vlada koja će biti u funkciji tog ranije smišljenog scenarija za koji je saglasnost dao i Isa Mustafa, predsenik DSK-a. Dakle, mi smo sada u situaciji da se očekuje taj instant sporazum između vlada Beograda i Prištine, a kao reakciju na to Kurti je najavio proteste - napominje Bećaj.

Situacija može da postane dramatična

Po njegovom mišljenju, protesti koji se najavljuju su realni, jer promena koja sledi u kosovskoj vladi, neće predstavljati autentičnu volju građana Kosova.

TRAMP BI DA VRATI SRBIJU U AMERIČKI ZAGRLJAJ! Igra na Albansku kartu bila je pogrešna, može li srušiti SAVEZ BEOGRADA, MOSKVE I KINE?!

- U tom kontekstu postoji realna mogućnost da posle prvih planiranih protesta, koji su najavljeni za 4. maj, situacija verovatno može da postane dramatična - napominje Bećaj, dodajući da Kurtijeva vlada ima veliku podršku na Kosovu i da je moralni pobednik.

Aljbin Kurti koji je trenutno u v.d. stanju premijera Kosova, najavio je i tužbu pred Ustavnim sudom zbog odluke Hašima Tačija da poveri mandat drugoj stranci, jer smatra da je nelegalna i neustavna.