• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

23.04.2020

19:15

IMA LI VEĆEG DOKAZA KOLIKO JE SRBIJA JAKA I ISPRED SVIH U REGIONU! EU spasava od bankrota  Crnu Goru, BiH, Albaniju, Severnu Makedoniju...

Politika

IMA LI VEĆEG DOKAZA KOLIKO JE SRBIJA JAKA I ISPRED SVIH U REGIONU! EU spasava od bankrota Crnu Goru, BiH, Albaniju, Severnu Makedoniju...

Podeli vest

Evropska komisija usvojila je predlog o makrofinansijskoj podršci od tri milijarde evra za deset partnera iz procesa proširenja i EU susedstva, kako bi im pomogla u borbi protiv ekonomskih posledica uzrokovanih pandemijom korona virusa

Među navedenim zemljama nema Srbije, a u Briselu kao objašnjenje navode da Srbija nije tražila spoljnu finansijsku pomoć.

- Srpske vlasti trenutno ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i zato se nisu obratile MMF-u za finansijsku podršku", kažu u Evropskoj komisiji za Tanjug, na pitanje zašto je Srbija izuzeta iz ovog paketa pomoći.

Evropska komisija navodi da će pomenuta sredstva u visini od tri milijarde evra biti obezbeđena uz podršku MMF-a, a jedan od kriterijuma za dobijanje ove pomoći je zahtev zemlje MMF-u za pokretanje Instrumenta hitnog finansiranja, sa čim je, kako ističu, Srbija bila upoznata.

Prema najavi iz Brisela, makrofinansijska podrška od tri milijarde evra biće raspodeljena na zemlje koje su se obratile MMF-u za hitnu pomoć zbog problema u platnom bilansu.

Predviđeno je da će Albanija dobiti 180 miliona, BiH 250 miliona, Gruzija 150 miliona, Jordan 200 miliona, Kosovo 100 miliona, Moldavija 100 miliona, Crna Gora 60 miliona, Severna Makedonija 160 miliona, Tunis 600 miliona i Ukrajina 1,2 milijarde evra.

Ova sredstva biće dostupna tokom 12 meseci u formi zajmova po visoko povoljnim uslovima, kako bi se pomoglo zemljama da pokriju neposredne i hitne finansijske potrebe, navode u Komisiji.

TRAMP BI DA VRATI SRBIJU U AMERIČKI ZAGRLJAJ! Igra na Albansku kartu bila je pogrešna, može li srušiti SAVEZ BEOGRADA, MOSKVE I KINE?!

- Podrška našim susedima je neophodna tokom krize kako bi ceo region bio stabilan. Ovi krizni program makroifinansijske pomoći će omogućiti da deset zemalja obezbedi makroekonomsku stabilnost, da sačuvaju građane i preduzeća tokom krize - kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za ekonomiju u funkciji građana.

Foto: Public

Ovaj predlog Komisije dolazi kao dodatak na paket solidarnosti Tim Evropa, koji je već predstavljen u cilju pomoći partnerskim zemljama, a koji obuhvata finansijsku pomoć od 410 milona evra za svih šest zapadnobalkanskih zemlja.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da Srbiji pomoć ne treba, jer su naše javne finansije zdrave i stabilne i velike pozajmice nam nisu potrebne.

ŠTA REĆI?! MILO BI OPET DA UREĐUJE SRBIJU, JOŠ SE TIME I HVALI NA TVITERU! Đukanović i Lajčak pričali o pregovorima Beograda i Prištine!

- Nas nema na listi zbog toga što nam ova pomoć ne treba. Naše javne finansije su zdrave i stabilne i, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već rekao, nama toliko velike pozajmice, pogotovo kratkoročne, nisu potrebne, niti od EU, niti od MMF - rekao je u sredu Mali za medije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dunkelheit

pre 3 godine

Hm,napunili su državnu kasu ovi što nisu imali ausvajs (ausweis) za vreme policijskog časa.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija