14.06.2020.

12:19

Foto:

Vesti

SRBIJA SE PRIPREMA ZA DOLAZAK PUTINA! Vučić najavio: Stranica Miroslavljevog jevanđelja biće vraćena našoj zemlji!


- Mi smo već počeli da radimo na pripremama za doček predsednika Rusije, Vladimira Putina, kao što znate, stranica Miroslavljevog jevanđelja će biti vraćena Srbiji, i smestićemo je u Narodni muzej. Kao što znate, ja ću se pre dolaska Putina u Srbiju susresti sa njim u Moskvi na Paradi pobede, gde će ponosno na Crvenom trgu učestvovati i srpska garda - rekao je danas predsednik Srbije Aleskandar Vučić.

(FOTO/VIDEO) ČUVAJTE SRBIJU, ČUVAJTE SRBIJU, ČUVAJTE SRBIJU! Vučić: Za vas imam samo JEDNU KOMANDU - zastave nikada ne smeju da padnu neprijateljima u ruke!

Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani ćirilski rukopis na staroslovenskom jeziku i jedan od najvrednijih primera rukopisne građe, trenutno se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu, a istrgnuti pergament u biblioteci u Sankt Petersburgu.

Arhimandrit Porfirije, koji je kasnije bio episkop Uspenski, 166. list Miroslavljevog jevanđelja doneo je iz manastira Hilandar, u kom je boravio 1845. i 1846. godine, u vreme kada niko nije znao za taj rukopis. Bio je izuzetan naučnik tog vremena i vrlo posvećen sakupljanju primera slovenske pismenosti za svoju zbirku.