• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.06.2020

10:58

(FOTO/VIDEO) ČUVAJTE SRBIJU, ČUVAJTE SRBIJU, ČUVAJTE SRBIJU! Vučić: Za vas imam samo JEDNU KOMANDU - zastave nikada ne smeju da padnu neprijateljima u ruke!

Društvo

(FOTO/VIDEO) ČUVAJTE SRBIJU, ČUVAJTE SRBIJU, ČUVAJTE SRBIJU! Vučić: Za vas imam samo JEDNU KOMANDU - zastave nikada ne smeju da padnu neprijateljima u ruke!

Podeli vest

U Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu danas se uručuju vojne zastave povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, a svečanosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost je počela u 11 časova.

Foto: printscreen RTS


Stigli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović. Nakon što je predsednik pozdravio vojnike, intonirana je himna Srbije "Bože pravde".

Foto: printscreen RTS

Potom se obratio komandant svečanosti general major Ilija Todorov. Ratni heroj je započeo svoj govor citirajući vojvodu Stepu Stepanovića, koji je pričao o svetinji vojničke zastave.

- Dve herojske i ratne jedinice, obe formirane u teškim vremenima za našu zemlju i narod, uvek su bile na braniku otadžbine. Za pokazanu hrabrost u izvođenju borbenih dejstava obe jedinice su odlikovane. I danas kada im se dodeljuju vojne zastave, vojnici ovih jedinica stoje ponosni, svesni velike časti.

Foto: printscreen RTS

Todorov je zatim rekao da nema veće časti nego kada predsednik ukaže ovako veliku čast borbenim jedinicama.

Predsednik Vučić svečano je uručio zastave komandantima jedinica

Zastava 72. brigade za specijalne operacije uručena je komandantu jedinice brigadnom generalu Miroslavu Talijanu koji je bio ratni zamenik komandanta Bataljona za protivteroristička dejstva "Sokolovi".

Foto: printscreen RTS

Zastava 63. padobranske brigade uručena je njenom komandantu pukovniku Nenadu Zoniću, nekadašnjem članu ratne komande 63. padobranske brigade.

 

 

Predsednik Vučić je rekao da je ovo svečani i važan dan za Srbiju.

- Želim da ljudi znaju da su ovo dve najelitnije jedinice naše armije, koje su uvek bile na braniku otadžbine. Jedinice koje su primale prvi i najteži udar, i uvek ste bili uz svoj narod. Vi ste najhrabriji deo našeg naroda, i najbolji deo nas - rekao je Vučić, i istakao da je ponosan što može da im vrati zastave ponosa.

 

 

- Ta zastava koju ste danas primili je simbol slobode i nezavisnosti naše Srbije. I jedna i druga zastava nikada ne smeju da padnu neprijatelju u ruke. Vi ste ti koji ste u tim zastavama dobili zalog i obavezu, dokle god su one uzdignute, i mi i Srbija postojimo.

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da ne postoji boljeg mesta za uručenje zastava od Takova, gde je Miloš Veliki podigao ustanak protiv Turaka.

- Mi ćemo čuvati mir i stabilnost, ali ćemo uvek biti tvrd orah, koji će da slomi svakoga ko udari na nas. Vi ste više nego ikada spremni da čuvate i štitite našu otadžbinu. Ove zastave mnogo znače svima nama.

Foto: printscreen RTS

Vučić je zatim poručio veteranima da ih Srbija nikada neće zaboraviti, i istakao je da smo svi ponosni na njih.

- Ja za vas imam samo jednu komandu. Da živite za te zastave, i da ne dozvolite da padnu u ruke neprijatelju. Štitite ih i čuvajte kao što čuvate nas. Mir koji nam je danas potrebniji nego ikada moguć je samo dok ove zastave stoje visoko - naglasio je predsednik.

- Zato ćemo nastaviti da vam pomažemo, da gradimo stanove. Bićemo tu uz vas kao što ste vi uvek uz nas. Vi ste ti koji čuvate našu zemlju i koji štitite Srbiju. Čuvajte ove zastave koje ste dobili, posle 20 godina su vam vraćene. Posle mnogo prolivene krvi, politike, sramote i gubitke obraza, ali danas kada se vraćamo slobodarskim vrednostima, mogu da vam poručim samo jedno: Čuvajte Srbiju, čuvajte Srbiju, čuvajte Srbiju. Živela Srbija!

Komandant svečanosti dao je naredbu za početak svečanog defilea jedinica. Prvi su prošli veterani. 

Foto: printscreen RTS

Prikaz vazduhoplova počelo je naletom helikoptera Mi-35.

Foto: printscreen RTS

Zatim su prošli laki višenamenski helikopteri H-145M.

Foto: printscreen RTS

Pažnju okupljenih privukla su četiri lovačko-borbena aviona "orao". 

Foto: Tanjug

Najveće oduševljenje i aplauze izazvalo nalet aviona "mig-29".

Foto: printscreen RTS

Usledio je defile 20 podešelona pripadnika i veterana 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

 

 

Izveden je demo skok grupe "Nebeske vidre" koju čine pripadnici 63. padobranske brigade. Skočili su sa 1.500 metara visine. 

Foto: printscreen RTS


Na kraju svečanosti je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručio predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije oficirsku sablju.

Foto: printscreen RTS

- Nadam se da ni jedna od ovih zastava nikada neće pasti u neprijateljske ruke - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon svečanosti uručivanja vojnih zastava povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u Takovu.

Vučić je nakon svečanog defilea čestitao vojnicima i rekao da su ove zastave simbol naše slobode i časti srpskog vojnika.

- Verujem da neće pasti u neprijateljske ruke - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je pohvalio nove helikoptere u Vojsci Srbije i najavio nova ulaganja u vojsku koja će se realizovati u oktobru mesecu.

Foto: printscreen RTV Pink

- Mi smo već počeli da pripremamo posetu predsednika Putina. Sasvim izvesno je da će stranica Miroslavljevog jevanđelja koja se nalazi na teritoriji Ruske Federacije biti vraćena Srbiji - rekao je Vučić i dodao da će dva dana nakon izbora imati bilateralne razgovore sa Putinom i da će 24. juna posetiti Moskvu i prisustvovati vojnoj paradi.

Vučić je rekao da kada pogleda ova brda i veličanstvenu prirodu svetog mesta na kojem je Miloš izgovorio čuvene reči, oseća se posebno, ali ističe da mora da se rukovodi racionalnim pragmatičnim pristupom.

- Moramo da čuvamo našu ekonomiju, da jačamo vojsku i policiju i sve što bi moglo da doprinese očuvanju naše stabilnosti i naše zemlje. Na dobrom smo putu, ali potrebna nam je disciplina i odgovornost. Da ne teramo inat sebi, već da se ponašamo razumno i da vidimo kolike su nam snage - rekao je Vučić i dodao:

- Verujem da su dobri rezultati pred Srbijom.

Vučić je rekao da se uzda u racio i razum kada su antisrpske poruke i grafiti iz Hrvatske u pitanju.

- Nikome nećemo dozvoliti da ponižava naš narod - rekao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 3 godine

Znači instant ministar vojni opet oblači uniformu.....

BorisDe

pre 3 godine

Meni je Vulin simpatičan, a i ovde što pričaju Srbi u tudjini mogu da vam kažem isto. Čovek vrhunsko radi svoj posao i ne trebaš da budeš general, kako bi dokazao da voliš Srbiju i da idiotima dokazuješ nešto. On je čak išao na kurs i ako je več bio malo stariji. Najgori su oni što ništa ne urade a žele da budu glavni a posle se prodaju zapdau i katolicima dok si rekao keks.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija