05.09.2020.

09:05

Foto:

Vesti

MARKO ĐURIĆ BEZ DILEME: Sporazum u Vašingtonu ogroman uspeh Srbije!

Ðurić je u izjavi za Tanjug iz Vašingtona u petak istakao da je na prvom susretu jednog predsednika Srbije sa predsednikom SAD, posle mnogo decenija, između ostalog, dogovoreno da Priština u potpunosti pristupi inicijativi "mini Šengen", koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, sa kolegama iz regiona.

To je, kaže, velika vest za Srbiju s obrizom da je naša zemlja najveći izvoznik u regionu, kao i imajući u vidu da smo zatvaranjem tržišta naše južne pokrajine izgubili više od pola milijarde evra za samo dve godine.

"To smo sada otklonili i pristupanje Prištine "mini Šengenu", na koje se obavezala, daće ključni zamajac ovoj inicijativi", rekao je Ðurić za Tanjug iz Vašingtona.

Ivanka Tramp nakon sastanka u Vašingtonu: Uspeh u rešavanju decenijskog konflikta



On je ukazao da se SAD čvrsto podržavaju tu inicijativu, što će, kaže, doprineti da se i preostale zmelje iz regiona priključe "mini Šengenu", čime će biti mnogostruko uvećana ekonomska korist z Srbiju.

"Ovo je ključna prekretnica u realizaciji ove, za Srbiju vitalno važne inicijative", podvukao je Ðurić.

Takođe, dodao je da su konkretne koristi i rešavanje sadašnjeg zastoja u priznavanu sertifikata, tako da se omogućava Srbiji da plasira još više proizvoda.

HRVATI PUCAJU OD MUKE ZBOG VUČIĆEVE MAJSTORIJE U VAŠINGTONU: Srbi dobili sve, a nisu priznali Kosovo!



"Ovo je važno zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, Pećke patrijaršije i drugih naših svetinja. Ovo predstavlja prvi važan korak i pisanu garanciju za dalji rad na poboljšanju položaja naše crkve na KiM", naglasio je Ðurić i dodao da sigurnost uliva to što je sporazum potpisan u prisustvu predsednika SAD.

Naveo je i da je dogovoreno i otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, prve takve u regionu, koja će biti zadužena za podršku projektima i investitorima koji će otvarati fabrike u Srbiji, uz finansijsku podršku.

"Ovo je veoma snažan signal za američke i evropske investitore", rekao je Ðurić i dodao da se može očekivati podrška američke "Eksport import" banke za investiranje u Srbiji.

Kao značajan i veliki uspeh delegacije Srbije, Ðurić je istakao to što je uspela da se izbori da delimo kilovate sa hidrocentrale Gazivode.

EKSKLUZIVNO! OVAKO IZGLEDA KLJUČ BELE KUĆE koji je Tramp poklonio Vučiću! (FOTO)



"S obzirom na okolnosti, smatram ogromnim uspehom to što je delegacija Srbije, na čelu sa Vučićem, koji je pokazao vrstu političke kuraži i spremnosti i na političko požrtvovanje, i uspeo da dovoljno čvrstim stavom izbaci, što je bilo jasno i domaćinima i svima da nema šanse da prođe, tačku 10, odnosno priču o međusobnom priznanju", rekao je Ðurić.

On je podsetio da su mesecima unazad albanski lideri govorili kako u Vašington idu po priznanje i samo da dobiju potpis, za koji je, kaže, i predsednik Vučić rekao da ga neće dobiti.