11.02.2021.

14:20

Foto:

Vesti

BBC: ZAŠTO JE SRBIJA U VRHU ZEMALJA PO BROJU IMUNIZOVANIH?! Vakcinacija nije geopolitička stvar, to je pitanje zdravlja!

Dok proces nabavke vakcina i imunizacije protiv Kovida-19 u zemljama Evropske unije ide daleko sporije i komplikovanije od očekivanog, Srbija je u punom zamahu.

Na svakih 100 stanovnika, osmoro je vakcinisano - što je više nego u većini zemalja zajednice kojoj Srbija stremi da se priključi duže od 15 godina.

Za oko mesec dana, u Srbiji je imunizovano više od pola miliona ljudi, većinom kineskom vakcinom Sinofarm, pokazuju najnoviji podaci.

Prethodnih dana, počela je i revakcinacija.

Ipak, iako Srbija dominira u regionu i dobrom delu Evrope, to još nije dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta.

- Nije bitno ko je na početku prvi, već je važno dostići tih 60 odsto - kaže Ivan Đikić, mikrobiolog i direktor Instituta za biohemiju Gete Univerziteta u Frankfurtu, za BBC na srpskom.

- Druga stavka koja je bitna - uspeh jedne države nije dovoljan - dodaje Đikić.

Prema podacima sajta Naš svet u brojkama, Srbija je sredinom februara bila osma zemlja na svetu po broju vakcinisanih na 100 stanovnika, a druga u Evropi.

- Srbija ima tako veliki broj vakcinisanih zbog svojevrsnog koktela zdravstvenih i geopolitičkih okolnosti - kaže za BBC na srpskom Milan Mišić, novinar koji je godinama radio u Americi i Indiji kao dopisnik lista Politika.

Zbog toga je, smatra Mišić, ljudima u Srbiji ponuđeno pet vakcina, dok u drugim državama jedna ili dve.

Informer

Srbija bolja od svih Evropskih zemalja
Kako je Srbija vakcinisala više nego druge zemlje

U Evropskoj uniji su odobrene tri vakcine - kompanija Fajzer, Moderna i AstraZeneka, dok Srbija nudi i rusku Sputnjik i kinesku Sinofarm.

Ispostavilo se, kaže Mišić, da farmaceutska industrija ne može tako brzo da proizvodi vakcine, pa su neke države, čak i one koje su uključene u Kovaks sistem kao i Srbija, imale problema da uopšte dobiju već ugovorene isporuke.

Priznala je to i evropska komesarka Ursula fon der Lajen, koja je 10. februara izjavila da je EU zakasnila da odobri vakcine protiv Kovida-19.„

- Još nismo tamo gde želimo da budemo-rekla je Fon der Lajen.

Međutim, Srbija je imala sreće da se podudarilo nekoliko činjenica, smatra Mišić.

- Jedna je bliskost sa Kinom i Rusijom, a druga je da je ovo prvi put da ubira neki profit od toga - kaže on.

Rezultati jesu vidljivi - prema izjavama zvaničnika, najviše vakcina do sada je stiglo iz Kine, 1,5 milion doza kineske kompanije Sinofarm.

Iz Rusije stiže 2 miliona doza

Iz Rusije je do sada stiglo nešto manje od 100.000 doza, a Ruski Fond za direktna ulaganja saopštio je početkom januara da je sa Vladom Srbije potpisan sporazum o isporuci dva miliona doza.

Prema izjavama predstavnika vlasti, u Srbiju je do sada stiglo oko 45.000 doza Fajzerove vakcine, do kraja meseca se očekuje još dvostruko toliko, kao i 150.000 doza kompanije AstraZeneka.

- Srbija se oslonila na dokumentaciju proizvođača i te procedure znatno ubrzala - objašnjava Mišić.

Merkel: Svaka je vakcina dobro došla

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je početkom februara da je otvorena za ideju upotrebe ruske vakcine protiv korona virusa u Evropi, posle objavljivanja pozitivnih naučnih rezultata o efikasnosti vakcine Sputnjik.

- Svaka vakcina koju odobri Evropska agencija za lekove (EMA) biće apsolutno dobrodošla i o tome sam razgovarala sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - rekla je kancelarka.

Ana Brnabić za BBC: „Vakcinacija nije pitanje politike, već zdravlja"

- Bez obzira da li [vakcine] dolaze iz Kine, SAD ili EU - nas ne zanima sve dok su bezbedne i dobijemo ih što je pre moguće - kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić za BBC.

- Za nas vakcinacija nije geopolitička stvar. To je pitanje zdravstvene zaštite - kaže ona.

Iako premijerka insistira da nema mesta za geopolitiku kada je reč o korona virusu, srdačni odnosi Beograda sa Pekingom i Moskvom nesumnjivo su pomogli da budu obezbeđene količine vakcina na kojima zemlje EU mogu samo da zavide.

- Bila bih podjednako srećna kada bismo od Fajzera dobili milion vakcina - kaže Brnabić, koja je prva u Srbiji primila vakcinu ovog proizvođača krajem decembra 2020.

- Ali naša spoljna politika se isplatila; mislim da je bila pametna i moram da kažem da sam ponosna na ono što smo postigli."

Ivan Đikić kaže da je strategija Evropske unije da se odobre sve vakcine koje su prošle klinička ispitivanja.

- Evropska komisija razmatra rezultate ispitivanja ruske vakcine i nadam se da će i ta vakcina biti odobrena".

Zvaničnici Srbije najavljuju da bi u beogradskom Institutu Torlak mogla da počne i proizvodnja vakcine Sputnjik.

Torlak bi za dva-tri meseca mogao da počne punjenje i pakovanje ruske vakcine, a do kraja godine i proizvodnju, najavio je Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.