30.03.2021.

18:39

Foto:

Vesti

Starović: Vakcinisanje stranih državljana potvrda politike koju godinama promovišemo!

Starović je, gostujući na TV B92, rekao da, kada vidimo praktično šta znači izraz dobre volje i solidarnosti, i inicijative poput „mini šengena“ postaju prijemčivije svima u regionu.

- Ne može nama biti dobro ako je svima oko nas loše. Čemu kritika na račun politike i solidarnosti koja se iskazuje? Kada smo imali poplave i nama su pomagali, pa prirodno je da i mi pomognemo drugima koji su u nešto težoj poziciji od nas - rekao je Starović osvrćući se na nepoverenje prema Srbiji koje i dalje provejava u pojedinim medijima u regionu.

Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji

Uputan da komentariše poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, Starović je kazao da su kritike iznete u njemu paušalne i sa plitkim temeljima, i istakao da Srbija insistira na tome da se kritike svedu sa nivo opštih mesta i paušalnih ocena na nivo praktičnih pitanja, jer se često, kada se tako postupi, ispostavi da EU zapravo kuca na otvorena vrata. 

- Taj izveštaj ima ozbiljne manjkavosti, a stavovi o nedostacima stručnog kadra i medicinske opreme su apsurdni. Ne može se slovima na papiru demantovati stvarnost koja postoji u Srbiji. Znamo da stanje nije idealno, ali je daleko bolje nego u čitavom nizu članica EU - rekao je Starović.  

Prema njegovim rečima, za Srbiju evropski put nema realnu i kredibilnu alternativu, iako postoji, kako zamor od proširenja EU, tako i zamor od pristupanja.  

- Mi smo spremni da budemo prva država koja će primeniti novu metodologiju i možemo otvoriti prve pregovaračke klastere ove godine, i da na jedan efikasniji i brži način  ostvarimo naše članstvo u EU, što je naš interes i opredeljenje, ali i pravo kao demokratske države - kazao je Starović.

Što se Srbije tiče, Božović i dalje njen ambasador u Crnoj Gori

Osvrćući se na nespremnost Vlade Crne Gore da poništi odluku prethodne administracije o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata, Starović je rekao da je Božović, što se Srbije tiče, i dalje njen ambasador, i da očekujemo da mu bude omogućeno gostoprimstvo, jer ne postoji nijedan razlog da to ne bude učinjeno. 

- Sadašnja vlada Crne Gore nije učinila nijedan proceduralni korak u pravcu otklanjanja pogrešne i štetne odluke o proglašenja Vladimira Božovića personom non grata - konstatovao je Starović. 

On nije želeo da komentariše polemike u Crnoj Gori o načinu na koji ta država treba da se odredi prema Srebrenici, jer, kako je ocenio, određeni mediji pokušavaju da takvim temama pokriju manifestacije solidarnosti poput vakcinacije stranaca u Beogradu, koje su ujedinile čitav region i pokazale koliko možemo da uradimo ako napravimo otklon od politika koje zavađaju države i narode na ovom prostoru.

On je na kraju izrazio zadovoljstvo što, usled svih dramatičnih promena u odnosu snaga na globalnom i regionalnom planu, Beograd vraća svoju prirodnu poziciju žarišne tačke evropske diplomatije, jer to je ono što naša prestonica i naši građani zaslužuju.