28.04.2021.

18:45

Foto:

Vesti

SRPSKI "NON PEJPER"! E, TO ĆE BITI ŠOK ZA ZAPAD, REGION, PRIŠTINU... Svaka batina ma dva kraja, pa i...

Iako taj non pejper ne postoji, a sigurni smo da zvaničnici u Beogradu uopšte i ne rade na njemu, mogli bismo slobodno da pretpostavimo da bi on, kada bi nastao, bio potpuno drugačiji od ovih koji su pušteni u javnost.

Podsetimo, najpre je takozvani slovenački papir (zvanična Ljubljana demantovala njegovo postojanje) uznemirio duhove na Balkanu jer predviđa podelu Bosne i Kosova, cepanje granica i stvaranje etničkih država.

Potom, usledio je navodni nemačko-francuski non pejper (Berlin i Pariz negirali da postoji), lansiran iz Prištine, koji „nudi" Beogradu brojne ustupke da bi Srbija učinila „samo jedno" - priznala nezavisno Kosovo.

Ali, umesto tih „probnih balona", lukavih i nepristojnih ponuda, višestruko demantovanih ideja i predloga, vratimo se na nepostojeći non pejper Srbije.

Šta bi mogao da sadrži taj nezvanični papir i zašto bi mnoge štrecnuo i izbio im adute iz ruku?

Srbija bi najpre mogla da iznese šokantan predlog:

- Da se ubuduće obavezno i doslovce, apsolutno poštuju svi međunarodni sporazumi pravno važeći za sudbinu celovite Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije u okviru Srbije - Dejtonski mirovni sporazum i Rezolucija 12 44.

Beograd bi, zatim, mogao žestoko da uzburka strasti na Zapadnom Balkanu predlogom:

- Da se Republici Srpskoj vrate sve dejtonske nadležnosti koje su joj otete bahatom uzurpacijom i siledšijskom političkom samovoljom visokih predstavnika u poslednje dve decenije. 

PUTINU PUKAO FILM, RUSIJA PROTERUJE DIPLOMATE IZ SLOVAČKE, LETONIJE, LITVANIJE I ESTONIJE... Imaju sedam dana da napuste zemlju!

Dalje, srpski non pejper mogao bi opasno da uznemiri regionalne i zapadne duhove i idejom:

- Da se poštuju i odmah, bez odlaganja primene baš sve dogovorene odredbe Briselskog sporazuma uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Tajni beogradski papir mogao bi potpuno da protrese zapadnu konstrukciju utemeljenu u ovom delu Evropu porukom:

- Da je Srbija spremna da Albancima na Kosovu i Metohiji, na osnovu međusobnog dogovora i odluke SB UN, omogući takvu suštinsku i teritorijalnu autonomiju kakvu nisu zabeležili moderna politička i pravna teorija i praksa.

Informer

Srpski non pejper imao bi i završnu napomenu koja bi baš ustalasala i uzbudila javno mnjenje zapadnih i regionalnih centara:

- Da Srbija sve ove ciljeve neće postizati nasilnim sredstvima, ratom, jednostranim potezima već isključivo kroz dogovore, saradnju, kompromis sa susedima i uz saglasnost Evropske unije, velikih sila i članica SB UN.

Rat non pejperima je tek počeo. Simbolički, krenuo je ponovo baš iz Slovenije. U toku je zauzimanje startnih pozicija, prestrojavanje, zagrevanje pred žestoke okršaje.

KOMŠIĆ KAO OPAREN NAPUSTIO SASTANAK SA BORELJOM, razbesnela ga jedna DODIKOVA REČENICA! Skandal na onlajn susretu sa evropskim šefom diplomatije!

Važno je znati da i Srbija ima ubojito oružje. Tajni papir koji još - ne postoji.

Kao što je demantovano i postojanje onih zapadnih papira čiji sadržaj je već objavljen.

Ko razume, shvatiće.