11.06.2021.

07:00

Foto:

Vesti

E, OVO JE LUDILO MOZGA! AMERI TRAŽE POŠTOVANJE REZOLUCIJE 1244 - ZNAČI KOSOVO JE U SRBIJI! Šta reći, šta se dešava u Vašingtonu?!

Ovo je komentar dugogodišnjeg diplomate pri Ujedinjenim nacijama Vladislava Jovanovića na novu uredbu koju je doneo Vašington, a u kojoj se traži sankcionisanje svih koji su umešani u „kršenja ili akcije" kojim se opstruiše sprovođenje međunarodnih sporazuma povezanim sa Zapadnim Balkanom".

- Mi ni ne znamo više koje je pravo lice Amerike. Čini se da ih ima više. Postoji jedno lice koje treba da se ogleda u ogledalu međunarodnog prava jer je ono ogledalo za sve nas.  A to što pokušava nekim svojim odlukama i uredbama da menja međunarodno pravo i činjenice o Kosovu nešto je na šta Amerika ne sme da se poziva jer je od njenog tumačenja moćnije - međunarodno pravo - kaže Jovanović. 

Rezolucija 1244 u ogledalu Amerike

Organizacija Ujedinjenih nacija je, naglašava on, definisala međunarodno pravo u svojoj Povelji, a Amerika kao stalni član SB UN bi da uzme „stvari u svoje ruke".

- Nisam mnogo uveren da je američki Kongres kada je donosio ovu uredbu uopšte imao u vidu Povelju UN i obaveze koje Amerika ima prema UN i njenim odlukama. Deluje kao da ne postoji ništa što njih obavezuje prema UN i da sami mogu da uređuju politiku na Balkanu kako oni hoće - ističe Jovanović.

BUGARSKA NA NOGAMA, MIG 29 OBORIO NATO TOKOM VEŽBE?! Komšije traže referendum o izlasku iz Alijanse, ZA OVO NEMA OPROSTA?!

Amerika je, kako ističe naš sagovornik, obavezujuću rezoluciju SB UN 1244 prekršila i to u glavi sedam, po kojoj su sve države članice i države koje nisu članice i svi entiteti širom zemljine kugle obavezni da se pridržavaju tog dokumenta, pod pretnjom upotrebe sile.  

- A šta je uradila Amerika?! Pre svega svojim delovanjem nije obezbedila punu bezbednost za povratak proteranih Srba sa Kosova i Metohije. Vratilo se samo nekoliko hiljada od 250.000 proteranih, a i oni koji su se vratili izloženi su zlostavljanju, paljenju kuća i tako dalje - napominje Jovanović.

Priznanje, vojska…

Druga stavka koje je prekršena, tiče se povrataka do 1.000 pripadnika srpske policije i carinika na Kosovo i Metohiju radi obezbeđivanja administrativnih prelaza i zaštite srpskih manastira.

- Oni su to preneli u ruke komandanata Kfora da o tome odlučuju, drugim rečima, taj povratka srpske policije zavisi od njihove dobre volje. To nisu smeli da urade jer Rezolucija obavezuje ko će to da izvrši, a ne da se prepusti diskrecionoj oceni komandantu Kfora. Ove dve ključne stvari iz Rezolucije 12 44 nisu ni pokušali da izvrše - podseća naš sagovornik.  

Informer

Rezoluciju su prekršili i time što nije ispoštovana tačka po kojoj je Kfor jedina oružana snaga koje može da bude prisutna na Kosovu.

- Umesto toga oni su u međuvremenu formirali tzv bezbednosne snage Kosova i sada ih  naoružavaju i pretvaraju u vojne snage. Najgore kršenje ovog dokumenta odnosi se na jednostrano proglašavanje nezavisnosti tzv države Kosovo od strane grupe Albanaca u njihovoj lokalnoj Skupštini. To se suprotstavlja sa ključnom odredbom Rezolucije 12 44 koja na dva mesta potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom dok se ne  nađe konačno rešenje - ističe Jovanović.

Političkog rešenja još nema

To konačno političko rešenje, podseća naš sagovornik, nije nađeno, a jednostrano proglašena nezavisnost Kosova je munjevito skoro istog trenutka priznata od strane Amerike, Francuske i Velike Britanije koje su stalne članice SB UN i potpisnice i garanti sprovođenja Rezolucije 1244.

DODIK SE IGRA "GLAVOM", PORUKA AMERIMA JE BRUTALNA! Bajdenova pravila ne mogu ništa poravnati, SRBI IMAJU DVE DRŽAVE - SRPSKU I SRBIJU!

- Na bazi svega toga oni vrše neodobreni pritisak od strane UN na Srbiju da prizna takozvanu državu Kosovo i novu realnost koja je protivzakonita realnost i da kroz ovaj dijalog traže uzajamno priznanje kao rešenje. Sve je ovo suprotno duhu i slovu Rezolucije 1244 -  zaključuje on.

Jovanović kaže da ga sve ovo navodi na to da nema jasne slike šta je i ko je Amerika i šta ona u stvari hoće.