22.06.2021.

07:00

Foto: Fotoilustracija

Vesti

E, BLAGO NAMA! HRVATSKI VOJNICI STIGLI NA KOSOVO DA ČUVAJU SRPSKU SVETINJU VISOKE DEČANE? Majstori, ako i kamen pofali...

Kako je Kfor objavio na Fejsbuku, vojnici će biti integrisani u kinetički bataljon, koji će patrolirati na zapadu Kosova i Metohije i obezbeđivati nadziranje manastira Visoki Dečani.

Osim Hrvatske, u toj regionalnoj komandi su vojnici Severne Makedonije, Slovenije, Rumunije, Italije, Austrije, Poljske, Švajcarske i Turske.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je povodom poziva prištinskih vlasti da se manastir Visoki Dečani ukloni sa spiska najugroženijih spomenika u Evropi, saopštilo da to što taj manastir "neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a, dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija o njegovoj ugroženosti".

Ministri privremenih instiuticija samouprave u Prištini Donika Gervala i Hajrula Čeku poslale su pismo izvršnom predsedniku „Europa Nostre", protiveći se uključivanju Visokih Dečana na listu najugroženijih spomenika u Evropi i zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska. 

Priština godinama otima 24 hektara manastirske imovine, na kojj gradi magistralni put i to pored samog manastira uprkos odluci suda.

DODIKOVO NAREĐENJE, SRBI U DIPLOMATIJI BIH DA SLUŠAJU ISKLJUČIVO NAREĐENJA IZ SRPSKE! Šta sada, Banjaluka povukla brutalan potez!

Visoki Dečani su gotovo svakodnevno izloženi napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu.

Visoki Dečani su verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagrađen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine.

SRBIJA JE ODAVNO NA BRANIKU! MOSKVA JASNA NEĆEMO TO DOZVOLITI NI PO KOJU CENU! Oko ovog nema razgovora, "banditi" neće proći!

Panevropska mreža za očuvanje kulturnog nasledja „EvropaNostra" prethodno je zadužbinu Stefana Dečanskog uvrstila u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo brojne negativne reakcije u Prištini.