30.08.2021.

23:30

Foto:

Vesti

SUD ZA OVK ODLUČUJE O PRITVORU ZLOČINCU! Stručnjaci: Tači ne sme biti na slobodi!

Ekatarina Trandafilova, predsednica Suda za OVK, odredila je sastav tročlane Apelacione komisije koja će odlučivati o žalbi Tačijeve odbrane na određivanje pritvora. Apelaciono sudsko veće čine Majk Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen.


Komentarišući ove navode, advokat Dragoš Cukavac kaže da Tači zbog težine dela za koja se tereti nikako ne bi smeo da se brani sa slobode.

Opasno

Tači bi mogao da utiče na svedoke ako bi izašao iz pritvora. To se desilo u slučaju Ramuša Haradinaja, kada je pobijeno 15 svedoka
Dragoš Cukavac, advokat

Informer

- Imajući u vidu težinu dela za koja se tereti, Tači ne bi smeo da izađe iz pritvora. To bi bio pravni nonsens, zbog kojeg bi se sumnjalo u kredibilitet suda. Postoji objektivan strah da bi Tači mogao da utiče na svedoke ukoliko bi mu se dopustilo da se brani sa slobode. To se desilo u slučaju Ramuša Haradinaja, na primer, kada je pobijeno 15 svedoka iako su njihovi identiteti bili tajni. Albanci na Kosovu još žive u rodovsko-plemenskim zajednicama i sa "nelojalnim" pripadnicima zajednice najsurovije se obračunavaju. Zato Tači mora da ostane u pritvoru do početka suđenja - naglašava Cukavac.

Moj ugao
SVETOZAR VUJAČIĆ
ADVOKAT

Ne postoji šansa da Hašim Tači izađe na privremenu slobodu. Predsedavajuća Suda za OVK Ekatarina Trandafilova nije mu naklonjena i mislim da će mu Apelaciono veće odbiti žalbu.


Podsetimo, osim Tačija, pred Sudom za OVK optuženi su i njegovi saborci iz terorističke OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi se terete za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji. Konkretno, na teret im se stavlja mučenje najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.