• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2021

12:16

ONI ĆE ODLUČIVATI O TAČIJEVOJ ŽALBI! Hoće li Zmija ostati u pritvoru?

Politika

ONI ĆE ODLUČIVATI O TAČIJEVOJ ŽALBI! Hoće li Zmija ostati u pritvoru?

Podeli vest

Troje sudija daže konačnu reč

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova odredila je sastav veća koje će odlučivati o žalbi odbrane bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija na odluku o poduženju pritvora.

O Tačijevoj žalbi odlučivaće tročlano sudsko veće koje čije sudije Majkl Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen.

Trendafilova je 24. avgusta odbacila zahtev odbrane Tačija za njeno izuzeće u odlucicvanju o sastavu Apelacionog veća.


Tačijevi branioci podneli su ovaj zahtev 16. avgusta, istog dana kada i žalbu na rešenje o pritvoru, jer sumnjaju u njenu pristrasnost.

Tražili su da potpredsednik suda odluči o sastavu sudskog veća umesto Trendafilove.
Šta piše u odluci

Trendafilova u svojoj odluci ukazuje da predsednik suda ne podleže izuzeću u vršenju svoje sudijsko-administrativne funkcije, te da zadržava nadležnost da nastavi da obavlja svoje funkcije u skladu sa pravnim okvirom tog suda.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Za šta se sumnjiče

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija