• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.06.2021

14:49

ONI ĆE PRESUDITI ZMIJI TAČIJU! Nova tri člana veća za konačnu odluku!

Politika

ONI ĆE PRESUDITI ZMIJI TAČIJU! Nova tri člana veća za konačnu odluku!

Podeli vest

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, imenovala je tročlano sudsko veće koje će odlučovati o žalbi šest osoba kojima je sudija za prethodni postupak odbio pravo da budu žrtve u postupku protiv Hašima Tačija i ostalih šefova tzv OVK

Za članove veća imenovane su sudije Mišl Picard, Emilio Gati i Kai Ambos, objavljeno je danas na sajtu Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu.

Oni će doneti konačnu odluku o tome da li će i ove osobe biti pridodate prvoj grupi žrtava koju, prema odluci sudije za prethodni postupak, sada čini devet oštećenih.

Pravni zastupnik šest odbijenih za status žrtve podneo je u ponedeljak žalbu u njihovo ime na odluku sudije.

Sedma odbijena osoba, sa pseudonimom 06/06, prihvatila je odluku sudije i odustala od žalbe.

Zastupnik žalbom traži od žalbenog veća da preinači odluku sudije i dodeli status žrtve i za ovih šest osoba pod pseudonimima -08-06, 09/06, 10/06,11/06, 13/06 i 14/06, jer smatra da je odluka sudije pogrešna i u pogledu prava i u pogledu činjenica.

Njihovi zahtevi su prvostepenom odlukom odbijeni, jer, prema mišljenju sudije Nilkoe Gijua, zločini koje oni vezuju za sebe "ne spadaju u vremenski, geografski i materijalni opseg optužnice" i stoga oni ne mogu da se smatraju žrtvama.

Zastupnik tražilaca statusa u dopisu na dvadesetak stranica detaljno opisuje razloge zbog kojih smatra da je odluka sudije pogrešna u opredeljenju da ne spadaju u vremenski, geografski i materijalni opseg optužnice, kao i da patnje koje su trpeli i koje su deo elemenata krivičnog dela protiv čovečenosti nisu deo krivičnog dela iz optužnice.

Takođe je ukazao i na pogrešnu primenu zakona od strane sudije, pored ostalog jer, kako navodi, sudija nije priznao specificnu prirodu zločina prisilnog nestajanja i vezu patnje srodinika prisilno nestale (otete) osobe.

Sudija Giju je 21. aprila dodelio status žrtve za devet osoba srpske i albanske nacionalnosti, koje će zastupati britanski advokat Sajmon Loz.

Pravo da apliciraju za status žrtve imaju svi koji smatraju da su oštećeni postupcima pripadnika tzv OVK.

Žrtve mogu da budu neposredne - nad kojima je zločin direktno počinjen ili posredne, jer im je ubijen, mučen ili otet neko od članova porodice.

Prema pravilima suda, da bi dobile status žrtava oštećene osobe moraju da za to dobiju potvrdu sudije za prethodni postupak ili sudskog veća, a na preporuku Kancelarije za zaštitu žrtava.

Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani. Njima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija