24.11.2021.

19:15

Foto:

Vesti

VELIKE SILE NEĆE POŠTEDETI SRBIJU, U TOKU JE VELIKA GEOPOLITIČKA IGRA! U ključnom vremenu stvaranja naše države pomogla nam je Rusija, HOĆE LI PONOVO?!

Srbija je, podseća istoričar, i u vreme Milovanovića, Ristića, Garašanina i Pašića, tražila saveznike i u tome je bila vrlo pragmatična. Ipak, u ključnom vremenu stvaranja države, Srbiju je, kaže Ković, pomogla Rusija, i dobro je poznata činjenica da je bez Moskve ne bismo imali.

Srbija opkoljena NATO zemljama

Naš sagovornik naglašava da je Srbija umela da traži podršku i na drugim stranama. Mi danas, navodi, vidimo disonantne tonove zapadnih zemalja prema Srbiji. Tradicionalno je to Nemačka koja pokušava da vodi neku svoju politiku, pokušavala je to i na Kosovu i u Crnoj Gori, pa su ih odatle anglosaksonci isterali.

- Nemačka nastupa vrlo nepomirljivo u Bosni i Hercegovini i na KiM, a s druge strane su tu anglosaksonci. Mi moramo da vidimo gde su razlike između njih, ali ne možemo da dođemo u situaciju kao 1941. kad smo oslonjeni na Engleze imali to što smo imali sa Nemcima, da bi nas Britanci na kraju rata i bombardovali. Dakle, u tom sukobu među Germanima - anglosaksonskim i nemačkim ne bi trebalo da budemo naivni, pa da nastradamo. Tu je opet krucijalna pozicija Ruske Federacije - rekao je Ković.

BRUTALNA ŠAMARČINA! BAKIR JE U PRAVU, U BOSNI JE POSTOJAO SAMO JEDAN NAROD - SRBI! Salih Selimović uneredio Izetbegovića!

On podseća da je naša zemlja u sličnoj poziciji kao u 19. veku iako su se stvari umnogome promenile. Današnja Rusija je opet ona tradicijska i pravoslavna sudeći po onome ko vodi rusku politiku.

- To su te kopče i ne treba potceniti tu vrstu veza. Svi pričaju o ekonomiji i politici ali uvek postoji i ovaj emocionalni paket koji u nekim trenucima bude i primaran - rekao je Ković.

Srbija je i geografsko i kulturno i politički danas deo evroazijskog sveta ali smo od njega odsečeni pojasom država Alijanse - Rumunijom, Bugarskom, Grčkom i Turskom. Ković kaže da možemo da kažemo da smo opkoljeni zemljama NATO i to su najvećim delom države koje nisu prijatelji teritorijalnom integritetu Srbije.

Informer

- Te države su bile direktni učesnici razbijanja Jugoslavije i tu sada treba naći našu poziciju. Mnogo toga zavisi od ruskog stava ali pre svega od stava Srbije koji bi trebalo da bude još otvoreniji i kooperativniji prema Moskvi vodeći računa o sopstvenom interesu. U tome ne bi trebalo da donosimo nevolje Rusiji i Kini, ne bi trebalo da mi mali budemo izazivači nevolja ali tu je negde naša pozicija. Ako je Rusija pokazala interesovanje za Republiku Srpsku i za Kosovo, ako je to učinila Kina, od tri supersile su to dve, onda zaista treba biti slep na jedno oko i ne nastojati da u političkom smislu kapitalizujemo tako nešto - decidan je Ković.

Zapadni juriš na Rusiju preko Ukrajine

Profesor Filozofskog fakulteta kaže da su Sjedinjene države istrošile svoje resurse, Evropska unija ne zna šta će sa svojim nevoljama, a svi oni i dalje vode staru imperijalnu politiku iz 90-ih godina prošlog veka i u tome je glavna opasnost.

CRNA GORA NA NOGAMA, KO JE PATRIJARHA PORFIRIJA I MITROPOLITA JONIKIJA HTEO DA PRERUŠI U MEDICIARE, KAKO BI PROŠLI BELVEDER! Krivokapić i šef policije odbii da pričaju o tome!

- To više nije razumno, ovo je njihov juriš na Rusiju preko Ukrajine, pritisak na Belorusiju, a u isto vreme ugrožavanje Kine. To niko razuman ne radi i mi onda imamo utisak da se u Briselu i u Vašingtonu, Londonu i Berlinu ne donose racionalne odluke. Čemu sada taj juriš na evroaziju, kako će se to završiti? Mi smo samo deo tog prostora i važno je da realno trezveno sagledamo naše nacionalne interese, da ne budemo ishitreni, da budemo oprezni. Ne smemo biti nestrpljivi, ukoliko u ovom trenutku nešto ne možemo, treba da odložimo cilj, a spremimo resurse za tako nešto - zaključio je Miloš Ković.