• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS/Informer

24.11.2021

18:37

Lekcija za Bakira!

Tanjug

Balkan

Lekcija za Bakira!

Podeli vest

Najnovije izjave bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića da su stanovnici BiH prije nekoliko vekova bili jedan narod zvani Bošnjani, i da su nacije formirane u 19. i 20. veku, akademska zajednica naziva besmislicama, koje ne zaslužuju komentar

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pita čemu služe takve Izetbegovićeve istorijske fantazije.

U pseudoistorijskom tumačenju daleke prošlosti, Bakir Izetbegović kaže da su Bošnjani bili jedini narod.

Grotesktna i naučno neutemeljena je i njegova tvrdnja da su ostale nacije, dakle Srbi i Hrvati nastale tek u 19. i 20. veku.

Od čoveka koji je Srbe nazivao lošim narodom moglo se očekivati da će na kraju negirati i njihovo postojanje.

- Moram i ja da se nasmijem. Na prostoru srednjovekovne Bosne postojao je jadan narod, u pravu je on. Ali to su bili Srbi. A ta tvrdnja da su Srbi i ostali narodi kao narod nastali u tek 19 i 20 veku? To je glupost, to je glupost ponavljam. Stanovnici srednjovekovne Bosne su Srbi i tu nema nikakve dileme što se tiče nauke - pojasnio je Salih Selimović, istoričar iz Sjenice.

Profesor Selimović, koji je navukao omrazu dela bošnjačke javnosti jer za sebe govori da je Srbin islamske verovispovjesti, i naučnim dokazima govori o nasilnom procesu islamizacije u Osmanskom carstvu, navodi jedan mnogo stariji pomen Srba na prostoru Bosne. Datiran u 8. veku, u zapisima hroničara Ajnharda koji je bio dvorjanin i pisac franačkog cara Karla Velikog.

- On je zabeležio da na prostoru Bosne žive samo Srbi. Ako je on bio zvanični istoričar jednog cara, zapadne imperije tada, nije mogao niti smeo da napiše nešto što nije tačno - dodaje Selimović.

CRNA GORA NA NOGAMA, KO JE PATRIJARHA PORFIRIJA I MITROPOLITA JONIKIJA HTEO DA PRERUŠI U MEDICIARE, KAKO BI PROŠLI BELVEDER! Krivokapić i šef policije odbii da pričaju o tome!

Izetbegovićevi savetnici ili nisu znali ili su prećutali taj podatak i dozvolili su Bakiru Izetbegoviću da „izvali" kolosalnu neistinu zbog koje je predmet ismevanja u ozbiljnim istorijskim krugovima.

- Srednovekovna Bosna je bila srpska država po etničkom sastavu stanovništva, pismu koje su koristili i jeziku kojim su govorili. Na teritoriji srednjovekovne srpske države Bosne to pokazuju povelje koje su nesumnjive i sačuvane - naveo je istoričar Nikola B. Popović, član ANU Republike Srpske.

Samo u srednjovekovnim poveljama i aktima upućenim Dubrovčanima srpsko ime javlja se najmanje 200 puta. Povelje bana Mateje Ninsolava iz 13. veka nedvosmisleno upućuju da je stanovništvo u Bosni srpsko.

Foto: Public

Na kraju, proglašenje Tvrtka za kralja Srba i Bosne 1377. godine u potpunosti obesmišljava Izetbegoviće pseudonaučne teorije o Bošnjanima kao jedinom narodu.

- Nije dovoljno što skrnave Dejtonski sporazum, sada skrnave istoriju. Ono što Bakir izjavljuje je besmisleno, nema istorijskog utemeljenja. To se može smatrati jednom velikom uvredom za sve nas. Čak i porodica Izetbegović ranije se izjašnjavala kao Srbi - ističe Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

 

Kvaziistorijske lekcije Bakira Izetbegovića proizilaze upravo iz želje da se sakriju srpski koreni te porodice. Istoričar Salih Selimović podseća da Bakirov otac Alija Izetbegović nije krio od koga potiče i da je u razgovorima sa Slobodanom Miloševićem pominjano njegovo beogradsko poreklo.

- Aposlutno su oni srpskog porekla i tu nema nikakve dileme i ja sam to objavio. Nikada Bakir Izetbegović nije to demantovao - zaključuje Selimović.

Iz Ambasade Hrvatske u BiH  poručuju da Bakir Izetbegović svojim istupima na tribinama u zapadnoevropskim zemljama dovodi u pitanje nacionalni identitet ovdašnjih naroda.

Sve sa ciljem, kažu, rastakanja i asimilacije konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog kao najmalobrojnijeg.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dera

pre 2 godine

Ovaj bulazni o ne postojanju Srba , i to bulazni na Srpskom jeziku , ajd sad ,..... nije mu lako , prazna glava , to promaja svira pa razbija .

Sparta

pre 2 godine

bakir izmetbegović i njegov narod su najobičniji lažljivi lojavi smradovi !!! Fujjj !! Čak je i vazduh čistiji u R. Srpskoj za razliku od lojave smrdljive naciislamske fbih !! Fujj..

Seljo iz Brnjaka

pre 2 godine

Auuuu...al si frustriran.Al posto si govno i progovaras sa tih pozicija s kojih je jasno kakav si Srbin ja ti kao Bosnjak jebem srpsku mater ko Turci 500 godina

Djurdja

pre 2 godine

Bakire, priznaj da si Srbin. Necemo ti nista.

Zagor

pre 2 godine

Đikani,obrszujte se!!!U Bosni NIKAD nisu postojali srbi.Pravoslavnih plemena bilo je u okolini yHuma,u jako malom broju,,i u Bosnu su se dovukli bukvalno držeći se za repove turskih konja, da bi čuvali granice carstva i služili kao kmetovi! Guslajte mitove svrtosavcima,ostali vam se smiju???

Boban

pre 2 godine

Будале и печурке се не саде, ничу саме

hag

pre 2 godine

tzv.srbi ne postoje........uništili su ih turci tokom 500 godina vladavine. postoje pravoslavni turci.....pogledajte izgled i rezultate genetskih ispitivanja.....zato i postoje toliki kompleksi

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija