01.12.2021.

12:17

Foto:

Vesti

SRBIJA I DRŽAVE AFRIKE SU U PRIJATELJSKIM ODNOSIMA! Nesebično smo obezbedili vakcine kada su im bile najpotrebnije!

Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je učešćem na Bijenalu Srbija dobila priliku da predstavi svoju kulturu i nasleđe putem virtualnih izložbi.

Ukazao je da Srbija podržava aktivnosti i rad Uneska, podvlačeći da je to međunarodna organizacija u okviru koje su zajedničkim snagama postignuti izuzetni rezultati.

Takođe, ministar je ukazao na tendencije koje prete da uspore i kompromituju rad Uneska, kao što su politizacija kulturnog nasleđa i revizija istorije kroz politike obrazovanja, i poručio da se to ne sme dopustiti.

Šef srpske diplomatije osvrnuo se i na izazov sa kojim je ceo svet suočen, a to je pandemija virusa korona, napominjući da se na primeru nejednakog pristupa vakcinama vidi da i dalje postoje razlike između pojedinih država.

- Republika Srbija nastoji da pomogne svoje tradicionalne prijatelje u borbi protiv pandemije, i u skladu sa našim mogućnostima nesebično smo obezbedili donacije vakcina onima kojima je to bilo najpotrebnije - rekao je Selaković i dodao da ćemo nastaviti da negujemo prijateljske odnose sa državama Afrike, posebno u okviru programa stipendiranja studenata "Svet u Srbiji", jer su mladi činioci socijalne transformacije i mostovi koji spajaju.