• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.11.2021

15:54

SRBI I JEVREJI SU PRIJATELJSKI NAROD! Imamo zajedničku istoriju!

Tanjug

Politika

SRBI I JEVREJI SU PRIJATELJSKI NAROD! Imamo zajedničku istoriju!

Podeli vest

Parlamenti Srbije i Izraela danas su zajedno obeležili veliki jevrejski praznik Hanuku, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić svim Jevrejima je poželeo da ga proslave okruženi mirom i ljubavlju, posvećeni jedni drugima, onako kako nalaže duga tradicija

Dačić i predsednik izraelskog parlamenta Miki Levi razgovarali su video linkom, a Dačić je priliku iskoristio da naglasi da Srbija želi da Izrael bude još prisutniji u našoj zemlji u brojnim oblastima, ali i da se saradnja dve zemlje produbi i pored toga što su priznali nezavisnost Kosova, a kako bi se za ovo za nas najvažnije državno pitanje pronašlo kompromisno rešenje.

Podsetio je da su Beograd i drugi gradovi u Srbiji poslednjih godina promenili izgled zahvaljujući baš izraelskim ulaganjima i dodao da su svi zainteresovani da se takav trend nastavi.

Pozvao je investiture da dođu jer, kako je rekao, u Srbiji imaju ne samo dobre prijatelje, već i najbolje poslovne uslove koje mogu da pronađu u ovom delu Evrope.

- Želimo da Izrael bude još više prisutan u oblasti energetike, visokih tehnologija, u turizmu u poljoprivredi - naveo je on i naglasio da dve zemlje treba da rade na daljem razvoju političkih odosa.

- Nažalost, Izrael je ove godine priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ova odluka nas je duboko pogodila, jer je ona došla od države koja je naš prijatelj i koja je godinama odolevala pritiscima da donese takvu odluku - rekao je Dačić.

Naglasio je da saradnja ipak mora da se nastavi.

- Moramo i oko ovog za nas najvažnijeg državnog pitanja da pronađemo kompromisno rešenje koje će na dugi rok obezbediti mir, stabilnost i zajednički život i saradnju - naveo je Dačić I naglasio da Beograd zna da u Izraelu ima iskrenog i važnog partnera da ostvari ovaj cilj kojem Srbija teži.
Srbi i Jevreji su prijatelji

Ponovio je da su Srbija i srpski narod i Izrael i jevrejski narod prijatelji, da im je istorija zajednička i kada su bili žrtve i kada su bili pobednici.

- Srbija ponosno baštini sećanje na velike predvodnike jevrejskog naroda, kao što su Jehuda Alkalaj i Teodor Hercl, i smatra ih delom sopstvene istorije. Obojici velikana dali smo imena ulicama u Zemunu, da bi očuvali sponu između dva naša velika naroda - kazao je Dačić.

Naveo je da je Srbija poslednja zemlja na svetu kojoj može da se pripiše antisemitizam i dodao da koristi priliku da najoštrije osudi lomljenje prozora na zgradi na Jevrejskom groblju u Beogradu i da kaže da je to usamljen incident iza kojeg stoji neko ko je protiv i Srba i Jevreja.

Preneo je na kraju još jednom prijateljska i bratska osećanja srpskog naroda jevrejskom narodu i iskazao svoje uverenje da će "naša slavna, zajednička istorija biti i dalje naša obaveza da i danas i sutra budemo okrenuti jedni drugima i da zajedno gradimo dobru budućnost".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SeljoizBrnjaka

pre 2 godine

Zaboravio si napomenuti da vas kroz istoriju veze i logor na Banjici.Za istoriju od Srba za Jevreje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija