09.02.2022.

11:21

Foto: printscreen facebook

Vesti

Zaustavljena obnova kuće Džafera Deve u Mitrovici! Da javnost nije digla glas, Aljbi Kurti bi ovaj projekat doveo do kraja!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozdravio je danas odluku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na KiM i kancelarije Evropske unije na KiM, da obustave rad na obnovi kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve i ocenio da bi premijer privremenih prištinskih Institucija Aljbin Kurti "izgurao ovaj projekat do kraja", da javnost nije digla glas

- Važna vest da su UNDP i EU odustali od obnove kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ali se očekivalo da će albanski političari nastaviti sa relativizacijom zločinaca i revizijom istorije!

- Da javnost nije digla glas, Aljbin Kurti bi progurao ovaj projekat do kraja - napisao je Petković na Tviteru.

UNDP na KiM i kancelarija EU na KiM u zajedničkoj izjavi u utorak su saopštili da su obustavili rad na lokaciji u južnom delu Kosovske Mitrovice, koja se povezuje sa Džaferom Devom.

Džafer Deva bio je kvislinški gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije.

Ko je Džafer Deva?

Nakon ove objave nekoliko medija na srpskom u Čaglavici i Kosovskoj Mitrovici objavilo je ko je Džafer Deva. Kvislinški gradonačelnik Kosovske Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije, prenosi Radio KiM.

Iznosi da se u obelodanjenoj arhivi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) naslovljenoj "Nazi War Crime Disclosure Act" navodi da je Deva u Beogradu, u leto 1943. dobio instrukcije Nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani.

Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine ali ga i označavaju kao jednog od nalogodavaca ubistva više od 80 građana Tirane zbog sumnje da su antifašisti.

"Jedan broj ključnih pozicija bio je rezervisan za ljude na koje su Nemci mogli u potpunosti da se oslone. Džafer Deva, ministar unutrašnjih poslova, na primer, bio je otvoreno pro-nemački Albanac, koji je bio posebno aktivan u regrutovanju za kvislinške snage. I on i premijer Redžep Mitrovica bili su starosedeoci prisajedinjene teritorije (Kosova)", navodi se u arhivskom dokumentu obaveštajne agencije SAD tokom Drugog svetskog rata (OSS).

Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS divizuju "Skenderbeg".

Više pročitajte OVDE.