07.08.2022.

20:43

Foto:

Vesti

NATO ŽELI DA REŠI BALKANSKO ZALEĐE, DA U SUKOBU SA RUSIJOM NE BI IZA LEĐA IMAO NEPOKORENE SRBE! U toku je brutalan "tajni rat" velikih na...

Doktor nauka, dekan Fakulteta bezbednosti u glavnom gradu Republike Srpske, Predrag Ćeranić, u ekskluzivnom intervjuu specijalnom dopisniku međunarodne redakcije Federalne novinske agencije Alini Arsenijevoj, ispričao je zašto je pristupanje Bosne i Hercegovine u EU iluzija, kako Banjaluka blokira ulazak BiH u NATO, zašto je Rusija toliko važna Srbiji i kako je zemlja u srcu Evrope postala ideološki centar za širenje radikalnog islamizma i regrutovanje terorista. Informer prenosi najzanimljivije detalje razgovora!

Ćeranići smatra da je ulazak BiH u EU i NATO nerealanm ali i da svega stoji opasan projekat!
- Što se tiče ulaska Bosne i Hercegovine u EU, to je iluzija, odnosno „šarena laža" kako se to u mom narodu kaže. Da postoji iskrena namera da BiH ili Srbija budu članice EU, ne bi bilo Berlinskog procesa, procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana u svojevrsnu balkansku uniju, koji je "lansirala" bivša nemačka kancelarka Angela Merkel. Kasnije je cela stvar preimenovana u Mali Šengen, a potom u Otvoreni Balkan, a radi se o jednoj te istoj poruci iz Nemačke, najvažnije članice EU: ne želimo Vas kao punopravne članice EU, već kao kolektiv sa kojim ćemo da sarađujemo. Dakle, balkanskim zemljama koje nisu članice EU nudi se da budu predvorje, B liga EU.

Cilj projekta je, objašnjava on, i da se onemogući ruski i kineski uticaj. 
- Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji, nudi se samo ulazak u NATO, ne zato što su vojnički potrebne NATO paktu, već da NATO u proksi ratu sa Rusijom ne bi za leđima imao nepokorne i slobodoljubive Srbe, koji bi mogli podići ustanak. Taj proksi rat protiv Rusije počeo je pre nego je NATO planirao. Banjaluka odoleva zahvaljujući politici Milorada Dodika. Mogu nas samo okupirati - ističe Ćeranić.

Dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci osvrnuo se u na politiku Turske kada su BiH, ali i Zapadni Balkan u pitanju!
- Turska, kao i Rusija, Balkanu nude ekonomske investicije i ulaganja, ne samo u privredu već i u obrazovanje, kulturu uopšte. Turska pri tome ulaže veća sredstva i otvoreno pokazuje da joj je jako stalo do područja koje je bilo integralni dio Otomanske imperije skoro pet vekova. I Rusija daje do znanja da joj je stalo do integriteta BiH, ali u sklopu ustavnih određenja proisteklih iz Dejtonskog mirovnog ugovora. Ono što za Bošnjake znači Turska, to je za Srbe Rusija. Ne vidim opasnost za Srbe od turskog uticaja u BiH, štaviše u svojim tekstovima sam ukazivao da bi za balkanske narode bilo bolje kada bi u svojstvu međunarodnih medijatora o njihovim nerešenim odnosima brinule Rusija i Turska, a ne Velika Britanija i SAD.

Ćeranić upozorava da su Crnoj Gori i samoproglašenoj Republici Kosovo usvojene rezolucije o genocidu u Srebrenici kao deo jedinstvenog plana da se izvrši pritisak na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod kao ključni faktor u regionu?
- Treba reći i da se taj pritisak determiniše i dozira iz dve Zapadne ambasade. U tim ambasadama se odlučuje i o ministrima u vladi - jasan je on!

Kada je reč o NATO koji uporno gura priču o „malignom ruskom uticaju", kao i da je upravo u BiH Rusija podržavati separatizam, Ćeranić objašnjava da je sa Srpsku, Srbiju i Srbe važan glas Rusije kao stalne članice Saveta bezbednosti UN. 
- Zahvaljujući ruskom vetu Srbi nisu proglašeni za genocidan narod, shodno britanskoj rezoiluciji. Samo to je dovoljno da Rusiji budemo zahvalni. Za Srbe je uticaj Rusije veoma važan. Biće još važniji po završetku spec. operacije u Ukrajini.

Informer

Putin je trn u oku NATO i Zapada na Zapadnom Balkanu

On navodi da je Milorad Dodik koji je po povratku iz Izraela najavio da će Republika Srpska postati nezavisna, rekao samo ono šta oseća i želi narod kojeg politički predstavlja. 
- Od nastanka Republike Srpske postoje njene veze sa Izraelom, naročito u obaveštajnom pogledu. Vezama sa Izraelom, sada  pokojni Ariel Livne, dao je veliki doprinos.  Ne mislim da danas u konteksu međunarodnih odnosa Izrael daje podršku Republici Srpskoj. Mislim, može se potpisati ugovor sa nekom izraelskom kompanijom, lobističkom ili marketinškom kućom, ali to je na komercijalnoj osnovi. To mogu i drugi. Zašto se Dodik izjasnio u tom kontekstu? Pa on inače to govori, jer to oseća i misli, kao i narod kojem pripada i kojeg predstavlja. Poznato je da su odnosi između Rusije i Izraela trenutno na veoma niskom nivou, moglo bi se reći da su svojevrsnoj fazi hibridnog rata. Za Republiku Srpsku mnogo je važnija Rusija.