• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

30.07.2022

07:00

OPASNO! RASTU MEĐUNACIONALNE TENZIJE U BiH! Posle Bakira, sad i Gotovina preti ratom!

printscreen

Balkan

OPASNO! RASTU MEĐUNACIONALNE TENZIJE U BiH! Posle Bakira, sad i Gotovina preti ratom!

Podeli vest

Hrvatska će odmah nakon izbora u BiH raskinuti Dejtonski sporazum, jer je namera bošnjačkih stranaka da Hrvate pretvore u nacionalnu manjinu, poručuju saradnici Anta Gotovine

Samo tri dana pošto je lider SDA Bakir Izetbegović zapretio ratom rekavši da su se muslimani u BiH 'prebrojali i da znaju koliko imaju lovaca, mladih ljudi, dronova i instruktora', novi sukob u Bosni najavio je, preko posrednika, i zloglasni hrvatski general Ante Gotovina.

Advokat Luka Mišetić, savetnik i najbliži saradnik Gotovine, najavio je da će Hrvatska odmah posle izbora u BiH, koji bi trebalo da se održe u oktobru, jednostrano raskinuti Dejtonski mirovni sporazum pošto Hrvati nipošto neće da postanu nacionalna manjina u Bosni!?! Stručnjaci upozoravaju da su ovakve izjave veoma opasne, jer svaka nasilna promena međunarodnih ugovora može da izazove krvavi rat!

Zapadna igra

Niko ovo iz Hrvatske nikada ne bi izjavio da ne postoji neki mig, dozvola sa Zapada...
Veselin Šljivančanin, pukovnik

Direktna pretnja

Prema rečima Mišetića, hrvatska strana će posle izbora u BiH po međunarodnom pravu moći da raskine Dejtonski sporazum, jer je 'očigledna namera bošnjačkih stranaka da Hrvate pretvore u nacionalnu manjinu'.

- Potpisnice Dejtonskog sporazuma su BiH, Hrvatska i Srbija. Sve strane obećale su da će poštovati ispunjenje sporazuma, koji uključuje prava konstitutivnih naroda. Bošnjačke stranke sada, međutim, planiraju da oktobarske izbore iskoriste za oduzimanje prava Hrvatima na taj status i njihovo smanjenje na položaj nacionalne manjine - ističe Mišetić, dodajući da je u tom slučaju moguće da se sporazum raskine.

Zirojević: Jako teška situacija

Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo kaže da su se Srbi izborili za svoj status u BiH i da imaju zaštitu Srbije.

- Hrvati nemaju svoj entitet i biće zato jako teško regulisati odnose u Sarajevu. Hrvati imaju zaštitu Zagreba, a Bošnjaci su izgubljeni u vremenu i rizikuju velike probleme - ocenjuje Zirojevićeva.

- Prema međunarodnom pravu, svaka od tri zemlje potpisnice ima pravo da suspenduje sporazum ako ga neka od strana prekrši, a dve od tri zemlje imaju pravo da ga raskinu ako smatraju da ga treća strana krši. Ako se Beograd saglasi sa Zagrebom, dve zemlje imaju pravo da raskinu Dejtonski sporazum. Izbori bi zato mogli biti uvod u raspad BiH - rekao je Mišetić.

I dok, kao po pravilu, niko iz međunarodne zajednice juče nije reagovao na pretnje ratom, pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da ovo može biti i te kako opasno.

- Srbija jeste garant Dejtonskog sporazuma, a Hrvati ovo rade verovatno u dogovoru sa SAD, koje uvek nešto menjaju kad pomisle da im to više nije u interesu. Tako su i uvedena takozvana 'bonska ovlašćenja' visokog predstavnika, koja uopšte nisu predviđena Dejtonskim sporazumom... Odranije je poznato da Hrvati nisu zadovoljni svojim statusom u BiH, ali ovo što se najavljuje jeste direktna pretnja i Srbima i Bošnjacima. Ono što naročito zabrinjava jeste to što Mišetić ovo nikako ne bi izjavio da ne postoji mig sa Zapada da se to pusti u javnost - uveren je Šljivančanin.

Moj ugao

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, PREDSEDNIŠTVO BiH

Hrvatska se meša u unutrašnje poslove BiH, a HDZ BiH uz podršku Zagreba preti teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Foto: Vikipedija

Šefik Džaferović

Nema težinu

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci, na drugoj strani ocenjuje da Mišetićeva izjava nema političku težinu.

- To je samo njegov lični stav, verovatno podstaknut ratnohuškačkom retorikom Bakira Izetbegovića... Dejton nisu mogli 'razvrgnuti' ni daleko jači igrači od tog nekog Mišetića. Treba se vratiti izvornom Dejtonu i Republika Srpska je u tom smeru učinila ozbiljne korake. Međutim, taj napor je usporen zbog opšte situacije u svetu i regionu - objašnjava Ćeranić.

Čekajte, bre!

BAKIR IZETBEGOVIĆ, LIDER SDA

Nema potrebe za zgražavanjem, niti je moja izjava ratnohuškačka. Naprotiv. Tvrdnja da ćemo uvek biti spremni da sve učinimo kako bismo sačuvali vlastitu državu i mir naše je pravo i obaveza.

Foto: Reuters

Bakir Izetbegović



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija