12.08.2022.

15:50

Foto:

Vesti

POVERENIK SE VADI NA OVLAŠĆENJA! Marinović: Nije moje da tužim medije već IZVOR INFORMACIJE!

 

Informer je kontaktirao gospodina Marinovića i upitao zašto je krivična prijava podnta protiv NN lica kada se tačno zna ko je odgovoran za objavljivanje adrese stana predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dobro se zna da je tekst objavljen u tabloidu Danas čiji je glavni i odgovorni urednik Dragoljub Draža Petrović, a zna se i da je izdavačka kuća ovog tabloida Dan Graf, pa smo gospodina Marinovića pitali zašto je krivična prijava podneta protiv neidentifikovanog lica a ne protiv gospodina Dragoljuba Petrovića ili lista Danas?!

Marinović je za Informer, umesto da konkretno i direktno odgovori na postavljeno pitanje, počeo da se vadi na svoja ovlašćenja. 

- Danas sam predao krivičnu prijavu, odnosno naša služba. Poverenik shodno članu 88 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nema ingerencije prema medijima kada prikupljaju i vrše obradu ličnih podataka u svrhu javnog informisanja, bez obzira da li je to informisanje tačno ili nije tačno, ali ima ingerencije u cilju zaštite ličnih podataka i lica čiji su podaci objavljeni, u smislu da možemo da podnesemo krivičnu prijavu ukoliko smatramo da je učinjeno krivično delo. To je u skladu sa našom praksom, prethodnih godina je više puta bilo slučajeva, i štampanih medija ali i elektronskih. Mi onda podnosimo protiv izvora informacije koji je dostavio medijima, a ne medija. U ovom trenutku mi ne znamo ko je izvor informacije, mi to prepuštamo Tužilaštvu da ono proceni - rekao je Marinović za Informer i dodao:

- Podatak o adresi ima na više mesta, i u MUP, i u PIO i u Fondu za zdravstveno osiguranje, i u Biračkom spisku, a može da kaže i neko od komšija, građana. Što se nas tiče, to je nemoguće utvrditi, a ako Tužilaštvo ako može da utvrdi, ono će utvrditi - rekao je poverenik.

- Krivičnu prijavu protiv lista Danas i glavnog i odgovornog urednika može da podnese Ministarstvo kulture i informisanja.

Da je kojim slučajem to objavio Informer, odavno bi već bila podneta krivičnai protiv našeg lista, dok bi naš glavni i odgovorni urednik Dragan J. Vučićević bio uhapšen! 

Ovaj postupak poverenika prokomentarisla je ranije danas i premijerka Ana Brnabić koja je istakla da