03.11.2022.

11:15

Foto: printscreen

Vesti

ZNAMO MI SVE - i čiji su dronovi i šta im je bio zadatak - ALI PUSTITE DA SE I MI MALO PRAVIMO NAIVNI!

- Vojnici, oficiri, podoficiri, zdravo! - pozdravio je predsednik.

Predsednik je potom nastavio obilazak kompleksa.

Je l’ bolja treća ili četvrta brigada? Pošto su nam to najbolje – upitao je predsednik, na šta je dobio odgovor da su obe dobre.

Vučić je dodao da su te brigade srž Vojske Srbije.

To je ono što nam drži i čuva vojsku. Na jugu, jugoistoku i jugozapadu je najbolja vojska, vojnici sa juga čuvaju Beograd i Novi Sad – dodao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nisu prvi put tek juče primećene letelice iznad kasarni srpske armije, te da je prvo usledilo naše upozorenje, jer, kako je rekao ne možemo da dopustimo da neko špijunira naše kasarne.

Na pitanje novinara tokom izvođenja vežbe "Manevri 2022", šta čuva nebo Srbije, s obzirom na dešavanja prethodnih dana, Vučić je konstatovao da ljudi obično žive u vremenu od pre 20 ili 30 godina, a stvari su se značajno promenile.

- Srbija je mnogo snažnija, ali da ne pomislimo da smo tako jaki da možemo sa najvećom svetskom silom da izlazimo na kraj. Neuporediva je snaga Srbije danas, u odnosu na nekada, ali sa druge strane to nije pitanje snage, već, pre svega, politike. Hoćemo li moći da sačuvamo mir, a to nam je prioritetni zadatak i dajemo sve od sebe da se tako desi - rekao je on.

Predsednik je istakao da nisu juče prvi put primećene letelice iznad kasarni Vojske Srbije.

- Primećene su danima ranije i onda smo ih upozorili. I tu odmah vidite združemu delatnost protiv Srbije, ne bih rekao neprijateljsku, zbog različitih konotacija kojih će biti u zemlji ili regionu, jer će s jedne strane da krenu sa sprdnjom - pa, dobro ne vide iz satelita, pa su im potrebi dronovi... Naravno da su im potrebni dronovi. Ali, krenulo je i sa druge strane, pa se pitaju sa kim se sukobljavamo... - primetio je Vučić.

Poručio je da se ne sukobljavamo ni sa kim:

- Ali, hoćete da vojska dopusti da joj neko špijunira kasarne? Da uđu u hangare, prebrojavaju koliko metaka, bombi, mina, granta imamo, u centralnoj Srbiji?.

Informer

Rekao je i da su juče ceo dan NATO dronovi "obigravali" na Brnjaku i Jarinju.

- Vodili smo računa, oni su bili na 200, 500 metara od amdinistrativne linije, sa druge strane. NATO poštuje sve procedure, ali smo i njih videli, ali njih nemamo pravo da rušimo i obaramo po Rezoluciji 12 44 i Kumanovskom sporazumu. Ali, nisu oni bili tamo da skupljaju sličice ili da igraju klikere, nego zbog različitih stvari - rekao je Vučić.

Problem je, kaže, kada neko dođe u Rašku ili Novi Pazar, dodajući da su korišćeni komercijalni dronovi, jer oni koji ih koriste misle da se za taj neće ustanoviti vlasnik, jer da nisu komercijalni ustanovili bismo na osnovu vojnih elemenata, kome pripadaju...

- Zato uvek rade preko komercijalnih dronova - dodao je Vučić i dodao da se radi na utvrđivanju činjenica i zato se ne izlazi u javnost dok se sve ne bude znalo sa sigurnošću.

- To vam je kao sa diverzijom na Sevrnom toku u Baltiku... Čini mi se da svi znaju, da ceo svet zna sve o tome, pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se pravimo malo naivni - rekao je Vučić.

Informer

Treća i Četvrta brigada su srž Vojske Srbije, poručio je danas predsednik Republike i vrhovni komandant srpske armije Aleksandar Vučić, koji na poligonu Pasuljanske livade prisustvuje združenoj vežbi "Manevri 2022".

Na poligonu pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i rezervnog sastava uvežbavaju upotrebu različitih oružja i borbenih sredstava i gađanja sa zemlje.

Informer

Takođe, predstavljeni su i naouružanje i vojna oprema domaće namenske industrije.

U razgovoru sa pripadnicima Vojske, predsednik je želeo da čuje koja je brigada bolja - treća ili četvrta, ali je dobio jedinstven odgovor da su obe najbolje.

- Treća i Četvrta brigada su srž vojske. Tu su južni deo Srbije, jedna je mahom popunjena iz Vranja, Leskovca, Jablaničkog, Pčinjskog, Topličkog okruga, a druga je Kraljevo... To je ono što nam drži i čuva vojsku - saglasio se Vučić.

Konstatovao je da su na jugu, jugoistoku i jugozapadu najbolja vojska i vojnici, tako da, kaže, ono što čuva i Beograd i Novi Sad, zapravo su vojnici sa juga, istoka i jugozapda Srbije.

Upitao je i odakle su rezervisti, koji su, kako je čuo, uglavnom iz Zaječara i okoline.

- Znači, od Toplice do Timoka... - konstatovao je predsednik i dobio uveravanja da je disciplina u armiji na visokom nivou.

Informer

Zato je rekao da će morati da se pronađe rešenje da se nagrade oni koji su se odazvali pozivu u rezervni satsav.

- Da imaju prednost pri zapošljavanju u državne organe ili neke druge prednosti, da nađemo način kako da podstaknemo one koji su se odazvali pozivu - rekao je Vučić i zahvalio rezervistima što su se odzvali pozivu i ispunjavaju dug prema otadžbini.

Cilj u vojsci je i da rezervisti, pored obanavljanja znanja, nauče i da koriste nove opreme.

- Izvanredni ste bili. Da mi je neko rekao da rezervisti mogu ovako da gađaju... - pohvalio ih je Vučić i u razgovoru sa njima interesovao se o opremi koju koriste.

- Ja sam bio vojnik, dalje od toga nisam mogao da doguram... - našalio se predsednik na svoj račun i dodao da je zadovoljan kada vidi kako su vojnici obučeni i spremni.

- U moje vreme kad dobijemo pasulj, mi smo bili presrećni - rekao je Vučić na komentar starešina da je vojnička hrana sada raznovrsna i ukusna.

Predsednik je prisustvovao i gađanju “korneta” – ruskog protivoklopnog sredstva koje smo kupili.

“Kornet” je gađao metu udaljenu tri i po kilometara. Uspešno dejstvuje na udaljenosti na osam kilometara.

Informer

Ovu vežbu izveli su profesionalci koji su imali obuku u Rusiji.

Ti od ovoga ne možeš da pobegneš. Sreća da nam je stiglo nešto “korneta” – naveo je Vučić.

Imamo mi para, ali ne da nam niko da prevezemo. Sve braća i prijatelji – rekao je presednik.

Zato razgovaramo sa našom industrijom da vidimo šta još možemo.

Nekada je Putin govorio o Džavelinu kao oklopnom vozilu. Sada sam se prvi put uverio sa pravom bojevom municijom kako “kornet” uništava. Odavde se i ne vidi sneg. Da li ste videli na početku sukoba u Ukrajini, da onaj koji je imao prednost noću, on pobeđuje. Sve ruske greške, oko centralizacije komande, sve mora da se analizira – rekao je Vučić prisutnim generalima.

Mađari mnogo ulažu i radosni smo zbog toga – rekao je Vučić.

Informer

Informer

Informer

Vežba se održava u vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.